Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) bu yılın başından itibaren kira gelirlerini beyan etmesi gereken kişilerin tespiti ve bilgilendirilmesi amacıyla bir dizi çalışma başlattığını hatırlatarak, belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar ile günlük ve haftalık gibi kısa süreli kiralamaların banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini belirtti.

"153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendi"

Şimşek, kira ödemelerinin gönderilmesi sırasında "kira ödemesi" olarak belirtilmesinin önemine dikkat çekerek, "Gelir İdaresi Başkanlığımız, bankalardaki IBAN'lara yapılan ödemeler üzerinden yaptığı kontroller sonucunda, kira geliri elde eden yaklaşık 700 bin mükellefe beyanname vermeleri gerektiği konusunda bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderdi. Ayrıca, tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgiler doğrultusunda potansiyel olarak kiraya verildiği düşünülen yaklaşık 1,5 milyon konutta fiili denetim çalışması başlatıldı," dedi.

Konut(20) (2)

Şimşek, vergi dairesi memurlarının bu denetim kapsamında 400 binden fazla adreste kontrol gerçekleştirdiğini ve beyanname vermeyenlere yönelik toplam 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini ifade etti.

"46 bin kişi 200,7 milyon liralık gelir vergisi beyan etti"

Şimşek, yapılan denetimlerin ardından 46 bin mükellefin uyum göstererek kendiliğinden beyanname verdiğini ve toplamda 200,7 milyon liralık gelir vergisi beyan edildiğini söyledi.

"Kira geliri elde edenlerin hızlı ve kolay şekilde tespit edilmesi için Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e eklenen 'Kira bildirim formu' sayesinde kiracılar, kiraladıkları konut ve iş yerleriyle ilgili bilgileri elektronik ortamda Başkanlığa bildirebiliyor. 23 binden fazla kiracı bu formu doldurarak kiralanan taşınmazlara ilişkin bilgi verdi. Bu çalışmalar neticesinde beyan dönemi içerisinde 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi ve toplamda 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan etti," şeklinde konuştu.

2018 Guncel Istanbul Satilik Daire Fiyatlari 3

1 Milyon Mükellefe Hatırlatma Yapıldı

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, beyan dönemi sona erdikten sonra, kira geliri elde edip beyanname vermeyen yaklaşık 1 milyon mükellefe hatırlatma mesajları gönderdiğini belirtti. "Bu hatırlatmaların ardından, 95 bin 989 mükellef tarafından beyanname verilerek 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildiriminde bulunuldu. Ancak halen beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit edildi ve bu kişiler hakkında cezai işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirim yapıldı," dedi.

Istanbul Satılık Daire

Şimşek, mükelleflerin Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak vergi dairesindeki işlemler başlamadan önce beyanname verebileceklerini belirtti ve ekledi: "Pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda vergi ziyaı cezası uygulanmıyor. Mükellefler, beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verip, vergilerini banka veya kredi kartıyla ödeyebiliyor."

Birden fazla konut alacaklara yüksek vergi geliyor

Bakan Şimşek, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayarak, "Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kira denetimleri ülke genelinde kapsamlı bir şekilde yürütüldü. Kazançların doğru beyan edilmesi, vergi adaletinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Vergi adaletini ve etkinliğini artırıyoruz, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe açığını azaltıyoruz. Haksız kazanç sağlayanların her zaman takipçisi olacağız," ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA