Kilo vermeyi engelleyen faktörlerle ilgili Diyetisyen Betül Serttaş şu bilgileri paylaştı:

1- "Az yersem, kahvaltımı geç yapıp öğün atlarsam kilo verebilirim"

Ara öğün atladığınızda kan şekeri seviyeniz olumsuz etkilenebilir. Bu alışkanlık, sonraki öğünde daha fazla besin tüketmenize ve uzun süre aç kalmanın etkisiyle vücudunuzun kendini korumaya alarak bir sonraki öğünü depolama eğilimi göstermesine neden olur. Ayrıca metabolizmanız da yavaşlar ve yediğinizde yakmamaya başlar. Bu durumun devamında kan şekeri dengesizlikleri daha ciddi hale gelebilir. Yani aç kalmak kilo vermenize engel olur!

2- "Bazı besinleri hayatımdan çıkarmak zorundayım"

Beslenme sosyal bir ihtiyaç olduğu için, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece besinlere yasak koymak mutsuzluk yaratır. Besinleri iyi veya kötü olarak ayırmadan her şeyi ölçülü şekilde tüketebilirsiniz. Çok kısıtlayıcı diyet listeleri kısa vadede işe yarasa da uzun vadede sürdürülebilir olmadığından etkili olmayacaktır.

3- "Bir haftada 4-5 kilo vermeliyim"

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre haftalık ideal kilo kaybı yarım kilo ila bir kilo arasında olmalıdır. Bu değerlerin üzerinde kilo kaybı olduğunda, hangi kütleden kilo kaybettiğiniz sorgulanmalıdır. Önemli olan çok kilo vermek değil, yağ kaybı sağlamaktır!

4- "Tek tip beslenerek hızla kilo verebilirim"

Tek tip diyetler veya belirli bir besini mucizevi hale getirmek yanlış uygulamalardır. Günlük ihtiyacınız olan tüm makro ve mikro besin öğelerini vücudunuza aldığınızdan emin olmalısınız.

5- "Çok spor yaparsam zayıflarım"

Kilo verme sürecinde yüzde 70 diyet, yüzde 30 spor etkilidir. Yani beslenmenize dikkat etmiyorsanız yaptığınız sporun etkisi azalır. Yapılan egzersizin türü ve şiddeti kilo vermeye ve yağ yakmaya uygun planlanmalı ancak aşırı olmamalıdır. Kilo kontrolü için mutlaka kas kaybı yaşatmayacak bir diyet ve yeterli egzersiz planlanmalı, aşırı egzersizden kaçınılmalıdır.

Editör: Murat Tanrıkulu