Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Mary Muthoni, Kenya'nın başkenti Nairobi'de yaptığı açıklamada, geçen hafta Kenya'nın kuzeybatı, kıyı ve orta kesimlerinde beş yeni maymun çiçeği (mpox) vakasının doğrulandığını ve toplam vaka sayısının 23'e ulaştığını söyledi.

Muthoni, çocukların özellikle savunmasız oldukları konusunda uyardı çünkü bağışıklık sistemlerinin enfeksiyonlarla savaşmak için tam olarak gelişmediğine dikkat çekti.

Özellikle beş yaş altı çocuklar olmak üzere savunmasız grupları korumak için, özellikle şüpheli ve doğrulanmış mpox vakaları arasında daha fazla teyakkuzda olma ihtiyacının altını çizen Muthoni, ayrıca sağlık çalışanlarının bölgedeki salgını izlemek için gözetim çabalarını artırdığını belirtti.

Muthoni, "Tüm Kenyalıları uyanık olmaya, derhal tıbbi yardım almaya ve şüphelendikleri semptomları derhal tıbbi yardım için en yakın tesise bildirmeye çağırıyoruz." dedi.

Mary Muthoni, başkentin yaklaşık 160 kilometre kuzeybatısındaki Nakuru ile kıyı kenti Mombasa ve Nairobi'nin dışındaki Kiambu'da yeni vakaların doğrulandığını belirterek, "Bugüne kadar 156 temas tespit edildi ve 117'si gerekli 21 günlük takibi tamamladı. Bu temaslardan beşi mpox için pozitif test edildi ve 34'ü hala takip altında." diye ekledi.

Muthoni, mpox'un yayılmasını engellemek ve çocuklar da dahil olmak üzere risk altındaki grupları korumak için farkındalığın artırılması ve halk sağlığı yönergelerine uyulması çağrısında bulundu.  Ona göre salgın başladığından beri Bakanlık, 26 giriş noktasında 2,02 milyon yolcuyu taradı ve son 24 saatte 15.257 kişi tarandı.

Dünya Sağlık Örgütü öncülüğündeki hastalığın Afrika'da yayılmasını önlemek için küresel çabaların bir parçası olarak 50 bin doz mpox aşısı alması planlanan beş Afrika ülkesinden biri olan Kenya'ya aşıların Aralık ayında ulaşması bekleniyor.

Maymun çiçeği olarak da bilinen mpox, ilk olarak 1958'de laboratuvar maymunlarında tespit edildi. Genellikle vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve diğer kontamine materyaller yoluyla yayılan nadir bir viral hastalıktır. Enfeksiyon genellikle ateş, döküntü ve şişmiş lenf düğümlerine neden olur.

Kaynak: DOĞRUHABER