Veliler Ekonomik Zorluklarla Karşı Karşıya

Veliler, ev giderleri ve çocuklarının eğitimi arasında sıkışmış bir durumda. Birçok aile, maddi sıkıntılar nedeniyle kaynak kitapları temin etmekte zorlanıyor. Ancak çocuklarının eğitim hayatını sekteye uğratmamak adına sınırlı bütçeleriyle bu kitapları almaya mecbur kalıyorlar.

Sorumluluk Kimde?

Bu durumun sorumluluğu kimin üzerinde? Bakanlık mı yoksa okul yönetimleri mi? Eğitimci Murat Kalkan, velilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, kaynak kitap dayatmasının aileler üzerinde ekonomik baskı oluşturduğunu ve Millî Eğitim Bakanlığı'nın daha net bir tutum sergilemesi gerektiğini söyledi.

"Sorun Bakanlıktan Kaynaklanıyor"

Kalkan, kaynak kitap meselesinin bakanlıktan kaynaklandığını belirterek, "Devletin verdiği ders kitaplarıyla bazı öğrenciler sınavları kazanıyor. Ders kitapları üniversite sınavlarına uygun, fakat yeterli soru sayısı yok. Sorun bu noktada başlıyor. Mevcut lise kitaplarının içeriği yeterli, bu konuda bir sorun yok," diye ekledi.

"Müfredat ve Sınavlar Uyumlu Hale Getirilmeli"

Ortaokul kitaplarının sınav içerikleriyle uyumlu olmadığını belirten Kalkan, müfredatın sınavlarla uyumlu hale getirilmesi gerektiğini ya da devletin kaynak kitap sağlamasının bir çözüm olabileceğini ifade etti. Ortaokul kitaplarının içeriğinin sınavlara uygun olmadığını vurgulayan Kalkan, LGS gibi sınavlara yönelik hazırlığın kaynak kitaplarla yapıldığını söyledi.

"Kaynak Kitap Sorunu Çözülmeli"

Kalkan, kaynak kitap meselesinin devlet tarafından çözülmesi gerektiğini belirterek, hem velilerin hem de okul yönetimlerinin bu konuda zor durumda kaldığını ifade etti. Veliler ekonomik sıkıntılar nedeniyle kaynak kitap alamadıklarını dile getirirken, okul idareleri bu kitapların alınmasını zorunlu tutuyor. Kalkan, ilkokullarda kaynak kitap ihtiyacı olmadığını ve Siirt'te Milli Eğitim Müdürü'nün bu konuda uyarılarda bulunduğunu belirtti. Ne ilkokulda ne de ortaokul ve liselerde kaynak kitapların zorunlu olmadığını, ancak veliler ve okul yönetimlerinin anlaşarak kitap alabileceklerini vurguladı.

Kaynak: İLKHA