Almanya ve ABD'den bilim insanlarının yürüttüğü çalışmaya göre, sıkça tercih edilen bir yapay tatlandırıcı olan sukraloz, beynin iştah kontrolünü sağlayan bölgesi hipotalamusta aktivite artışına neden oluyor. Alman Diyabet Araştırma Merkezi ile Güney Kaliforniya Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen araştırmada, 75 katılımcı üzerinde yapılan testler, sukralozun hipotalamus ile motivasyon ve duyusal işlemleme bölgeleri arasındaki bağlantıları güçlendirdiğini ortaya koydu. Elde edilen bulgular, kalori içermeyen tatlandırıcıların beyin devrelerini etkileyerek iştahı etkileyebileceğini gösteriyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi’nden Dr. Kathleen L. Page, "Sukraloz, tatlı bir tat verse de beklenen kaloriyi sağlamadığı için beyni yanıltıyor," ifadelerini kullandı.

Dr. Page, sukralozun, vücuda kalori alındığını beyne bildiren hormonlar üzerinde etkili olmadığını belirtti. Bu durumun özellikle obez bireylerde daha baskın şekilde gözlemlendiğini, bu kişilerin tok olsalar bile açlık hissi yaşayabildiklerini vurguladı.

Page, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Vücut, tatlandırıcılardan kalori bekleyip bu beklentisi karşılanmadığında, zaman içinde bu maddelere karşı duyulan istekte değişim yaşanabilir.”

Kaynak: DOĞRUHABER