Jiangsu eyaletindeki Suzhou'da bulunan Soochow Üniversitesi'nden araştırmacılar, ABD'deki 10.639 kişiye ait verileri analiz etti.

Bu veriler, masa başında geçirilen günlük ortalama süre ile tüketilen kahve miktarını içeriyor.

Hakemli dergi BMC Public Health'de yayımlanan araştırmaya göre, günde 8 saatten fazla oturmak, günde 4 saat hareketsiz kalmaya kıyasla özellikle kalp hastalığına bağlı ölüm riskini artırıyor.

Bununla birlikte, bu süre zarfında daha fazla kahve tüketenlerin ölüm riskinin, az kahve içenlere göre 1,58 kat daha düşük olduğu saptandı.

Araştırmanın yazarı Bingyan Li, bu bulguların şaşırtıcı olduğunu belirterek, "Kahve, dünya genelinde ve ABD'de en yaygın tüketilen içeceklerden biri. Birçok çalışma, düzenli kahve tüketiminin, güçlü antioksidan özellikleri nedeniyle kronik hastalıklardan kaynaklanan morbidite ve mortaliteyi azaltabileceğini göstermektedir," dedi.

Bilim insanları, kahvenin hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanan riskleri neden azalttığını henüz belirleyemedi.

Ancak, İsveç ve Birleşik Krallık'tan araştırmacıların şubatta yayımladığı bir çalışmada, kandaki kafein düzeylerinin tip 2 diyabet veya kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azalttığı bulunmuştu.

Geçen yıl şubatta yayımlanan başka bir araştırmada ise kafeinsiz kahvenin bile metabolizmayı hızlandıran ve iltihaplanmayı azaltan antioksidanlar açısından zengin olduğu vurgulanmıştı.

Muhabir: Murat Tanrıkulu