İslam'ın inanç, ibadet ve ahlak ilkelerinin yanı sıra şeriatın da bu temellerle ayrı olduğu iddiası, 14 sözde din bilimcinin açıklamalarıyla tepki topladı.

Şeriat konusundaki tartışmaları değerlendiren İTTİHADUL ULEMA Genel Sekreteri Molla Muhammed Özer, şeriatın İslam'dan ayrı bir kavram olmadığını, aksine bu görüşlerin halka dayatılmasının önlenmesi gerektiğini belirtti ve Müslümanların İslam şeriatını savunmaları gerektiğini vurguladı.

"Şeriatı küçümsemeye çalışıyorlar"

İslam şeriatının İslam olmadığını iddia edenlerin gerçek amacının aslında karalama kampanyası olduğunu belirten Özer, "Son günlerde kendilerini din bilimcisi olarak tanıtan 14 kişi, 'Biz şeriata karşıyız, şeriat İslam değildir, şeriat ayrı bir şeydir' şeklinde bir bildiri yayınladı. Onların bahsettiği şeriat elbette İslam şeriatıdır. Hristiyanlık şeriatına karşı bir itirazları yok, Yahudiler de kendi şeriatlarıyla yönetiliyor ve buna karşı da bir şey söylememişler. Türkiye'de ise şeriat uygulaması yok, laik ve batıdan alınan kanunlarla yönetiliyoruz. Ancak onlar sanki şeriat hakimmiş gibi bir hava oluşturarak insanların gözünde şeriatı küçümsemeye ve şeriat ile İslam'ın ayrı olduğunu kabul ettirmeye çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

Şeriatın reddinin, Kur'an-ı Kerim'de yer alan bazı ayetleri kabul edip bazılarını reddetmek anlamına geldiğini hatırlatan Özer, bu tür davranışların kişiyi küfre götüreceği uyarısında bulundu ve şunları söyledi:

"Şeriat, İslam'ın hukuki boyutudur. İbadet ve muamelat boyutu varsa, muamelattan kaynaklanan hukuki boyut da olacaktır. Bu hukuki konular, insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen Allah'ın kanunlarıdır ve buna şeriat diyoruz. Eğer ibadet kısmını Allah'tan alıp hukuki kısmı beşeri kanunlarla düzenlerseniz, bu imanın bir kısmını kabul edip bir kısmını reddetmek demektir ki bu da küfürdür. Peygamber Efendimiz ve ilk dönem Müslümanları nasıl şeriatla yönetmişse ve şeriat İslam'ın kendisiyse, o zaman şeriat geçerli ve değişmemiştir."

"Müslümanlar İslam şeriatını savunmalı"

Allah'ın yaratma yetkisine sahip olduğunu ancak yönetme yetkisinin insanlara ait olamayacağını söylemenin boş bir çaba olduğunu belirten Özer, Müslümanların bu tür tartışmalara karşı durmaları gerektiğini söyledi: "Allah'ın gücü mü azaldı? Allah tüm imkanları insanın hizmetine sunabilir ama insanın yaşam tarzına müdahale edemez, böyle bir ilah olabilir mi? Gökyüzündeki hüküm geçerli olurken yerdeki hüküm insanlara verilir. Bu yüzden bu çabalar boşunadır. Müslümanlar İslam şeriatını savunmalıdır. Batı etkisinde kalmış ve bilim adı verilen ancak bu konuda cehaletten başka bir şey göstermeyen insanlara kulak asmamak gerekir. Onlara karşı dik durmalıyız." (İLKHA)

Kaynak: İLKHA