Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yakın bir tarihte bir araya gelecek. İyileştirme çalışması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduktan sonra Meclis'te ele alınacak.

Emeklilere yönelik yapılacak iyileştirme ve ara zammın bir yasa ile gerçekleşeceğinden, Meclis'e en erken Ekim ayında sunulması planlanıyor.

Emekliler, Ekim ayında Meclis'e getirilecek olan torba yasa teklifine iyileştirmenin de eklenmesini bekliyorlar. Bu çerçevede, çalışmada üç farklı başlık üzerinde durulduğu ifade ediliyor.

İlk yaklaşım, tüm emeklilere oransal bir artış yapılmasını öngörüyor. Bu artış, refah payı şeklinde gerçekleştirilebilir. Bu sayede Temmuz ayında refah payı ile birlikte yüzde 25 zam alan emeklilere ek bir artış sağlanacak.

İkinci yaklaşım ise kök maaşlara seyyanen bir artış yapılmasını içeriyor. Temmuz ayında kök maaşı 7.500 TL'nin altında olan emeklilere yüzde 25 zam yapılmış, ancak elde edilen gelir 7.500 TL'de kalmıştı. Bu durumun düzeltilmesi amaçlanıyor. Seyyanen artışın aşamalı olarak yükseltilmesi de gündemde.

KONUŞULAN RAKAM 10 BİN TL

Üçüncü yaklaşım ise taban maaşın artırılmasını içeriyor. Taban maaşta yapılacak artış, en düşük aylık alan emeklileri de etkileyecek. Konuşulan rakam ise 10.000 TL seviyesinde. Ayrıca Ocak ayındaki enflasyon artışının üzerine bir refah payı eklenmesi de düşünülüyor.

Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 654'lük enflasyon tahmini ile yapılan hesaplamalarda 6 aylık enflasyon yüzde 30'un üzerine çıkıyor. Bu nedenle SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı bu oranda olurken, memurlar ve memur emeklilerinin zammı toplu sözleşme artışı ile birleşerek yüzde 49'u aşıyor. Bu çerçevede, bir refah payı artışı ile tüm emeklilerin Ocak zammının yüzde 50'nin üzerine çıkması planlanıyor.

Muhabir: Kamuran Turgay