Çırçır fabrikaları ziyaret eden  Şirikçioğlu mensucat Yönetim kurulu üyesi Nuri Şirikçi, Çırçır fabrikalara hayırlı ve bereketli kazançlar dileyerek, tüm sanayici esnaflarımıza hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum.” dedi.

I M G 9618

Şirikçioğlu Mensucat San. ve Tic A.Ş Kahramanmaraş’ta tekstil olmak üzere, enerji, inşaat, perakende, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren, Lokomotif sektör olan tekstilde iplik, indigo boya, dokuma ve terbiye işletmeleriyle entegre bir yapıya sahip bir Anonim Şirkettir. 3200 çalışanıyla, ISO ilk 500 listesinde bulunan üç şirketi ile Türkiye’nin öncü sanayi grupları içinde yer almaktadır.

 Şirikçioğlu Mensucat yönetim kurulu üyesi Nuri Şirkçi ve Özaydın çırçır sahibi Muzaffer Cengiz Özaydın ile birlikte olduğu bir ortamda, Mega Çırçır sahibi Musa Çelebi’nin soruları cevapladı. 

F238A0A5 05B4 40A3 A17D D11Edca1147F

Sanayici Nuri Şirikçi, pamuk fiyatları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Pamuk Değişim oranlarına baktığımızda, geçen ay 69.99 ile kapanış yaptı. şu an yine o civarda işlem görüyor. Pamuk ve iplik fiyatları istenilen seviyesinde olmadığını ifade eden Şirikçi,  Pamuk fiyatları; üretim miktarı, tüketici talebi, döviz kuru gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Pamuğun durumunu ne olacağı kimse tam olarak kestiremez. Çünkü, Pamuk fiyatlarının oluşmasında en belirleyici etken; Çin, ABD ve Hindistan gibi dünya pamuk üretiminde en büyük paya sahip ülkelerin üretim miktarları ile stokları ve pamuk ipliğine olan taleple ilgilidir. Diye konuştu.

2024 yılı Pamuk sezonunda tahmini fiyat beklentiniz ne olacak sorusuna, sanayici Nuri Şirikçi, 2024 yılı fiyatları beklentilerin altında, 2025 yılı beklentimiz ise artış yönünde olduğunu ifade etti.

I M G 9616

Şirikçi, talebin ivme kazanması nedeniyle pamuk fiyatlarının 2025 yılı ılımlı bir şekilde artmasını beklediğini ifade ederek, Dünya Bankası'nın Tarımsal Hammadde Fiyat Endeksi; pamuk ve kauçuk fiyatlarındaki artışlara tepki olarak Ocak ve şubat 2024'te pamuk artış gösterdi. Şubat ayında 41 renk Preseli balya fiyatı 72 TL’ye kadar yükseldi, sonra düşüş yaşandı. Bu dalgalanmalar sebebiyle ve talepteki gerilemeyle çoğu iplik fabrikaları kapasitesini düşürdü.  2023 yılında, A endeksi 83 rakamda düşmedi. Ama 2024 te şu an 70 civarında seyrediyor. 

Talebin güçlenmesiyle 2025'te bir yükseliş göstermesi bekleniyor. 2025 yılı için yukarı yönlü beklentinin devamlılığı açısından izlenebilir. Dedi.

Be3E88E7 F6Cd 4Aac 9E47 3A6A2E282C6A

 Şirikçi, Ancak zayıf küresel büyüme nedeniyle 2024 pamuk sezonunda bu beklenti için önemli bir risk olmaya devam ettiğini tahmin ediyorum. Diye konuştu. 

Pamuk fiyatları belirlenmesinde ana faktör nedir? Sorusuna Şirikçioğlu mensucat Yönetim kurulu üyesi Nuri Şirikçi, şu cevabı verdi. 

Pamuk fiyatları uluslararası pamuk borsalarında serbest piyasa koşulu altında arz ve talebe göre belirlendiği ifade ederek, Dünya üzerinde hasat edilen pamuk miktarının üçte birinden fazlası uluslararası ticarete konu olur. Bu nedenle, küresel pamuk talebi, dünyanın farklı bölgelerindeki tekstil tüketicileri tarafından etkilendiği ifade etti. 

Nuri Şirikçi, pamuk fiyatını etkileyen en büyük faktörleri şöyle sıraladı. Pamuk fiyatları  en büyük etken, Pamuk fiyatları, arz ve talep dengesiyle belirlenir. Arz artışı talebe göre daha fazlaysa, pamuk fiyatları düşerken, talep ya da tüketim yüksekse pamuk fiyatları artışa girer. 

İkinci olarak, dünyada Stok Kullanım Oranlarıdır. Üçüncü faktör ise, Küresel Ekonomik Büyüme, çünkü küresel olarak,  güçlenen bir ekonomi, pamuk fiyatlarının artışı sağlar. Dördüncü faktör, Petrol fiyatlarıdır. Çünkü, Petrol fiyatı ne kadar artarsa, pamuk üretim maliyetleri de artar ve pamuk fiyatlarına yansımasına etki eder. 

Beşinci faktör, Pamuk, dünya genelinde ticareti yapılan bir ürün olduğu için, ülkelerin para birimlerindeki değişikliklerle de pamuk fiyatlarına etki eder.

Altıncı faktör olarakta, Mevsimsel değişiklikler, ayrıca Pamuk fiyatları, politik istikrarsızlık veya ticaret savaşları gibi siyasi faktörlerden de fiyatın yükselmesine etkilenebilir. Diye konuştu.

Pamuk fiyatların düşük olması, hem çiftçi açısında ve hem de sanayici açısında sıkıntı olduğunu ifade eden iplikçi Nuri Şirikçi, Pamuk tarımı yüksek “girdi yoğun” bir üretim dalı çiftçiler için, tohum, gübre, ilaç, makina sanayi ve ticareti, lojistiği ile çok geniş bir kesimin gelir kaynağıdır. Her işi özen ister, ekiminden, hasadına, çırçırdan, ipliğe, boyahaneye ve kumaş ile tekstil dikimine kadar yoğun tempo gerekiyor. Ama pamuk olmazsada olmaz. Dünyada zaruri bir ihtiyaçtır. Pamuk, gıda, giyim ve savunma silah  barutta kadar, 80 sanayi kolunda iş görür. 

I M G 9617

Dünya üzerinde en iyi pamuk Güney Doğu Anadolu'da yetiştiğini ifade eden Şirikçi, bölgemizde pamuğu güzel yetiştiriyoruz. Malesef, Tam hasat vakti gelince, pamuğun zamanı gelmeden erken hasat yapılıyor. Hem kaliteyi bozuyoruz. Hemde düşük verim alınıyor. Çiftçi farkında değil, Çünkü kütlü pamuktaki nem oranı ve çepel miktarını artırdığı gibi liflerin lekelenmesine de yol açmaktadır. Bu sefer pamuğun düşük fiyata satılmasına neden olmaktadır. Pamuğun en büyük düşmanı yüksek nem ve çepeldir. Çünkü kalite pamuk, temiz nemsiz hasat edilmesine bağlıdır. Dedi

I M G 9628

Bismil Haber olarak, pamuk ile ilgili soruları cevaplayan Şirikçioğlu Mensucat yönetim kurulu üyesi Nuri Şirikçi’ye teşekkür ederiz. 

Muhabir: (Murat Tanrıkulu)