Yeni uygulama kapsamında, 18 yaş altındaki kullanıcıların sosyal medya etkileşimleri ve içerik erişimleri büyük ölçüde sınırlandırılacak. Ayrıca, ebeveynlere çocuklarının sosyal medya kullanımlarını kontrol etme olanağı sunulacak.

Nasıl İşleyecek?

Ocak 2025'ten itibaren, 18 yaş altı tüm kullanıcıların hesapları otomatik olarak "genç hesabına" dönüştürülecek. Bu hesaplar, yalnızca takip ettikleri kişilerle mesajlaşabilecek ve "Keşfet" ile "Reels" içerikleri filtrelenecek. Şiddet, hassas içerikler ve kozmetik ürünleri gibi bazı kategorilere erişim engellenecek.

Ebeveyn kontrolü devreye girerek, çocukların hesaplarını izleyip, kullanım sürelerini kısıtlama veya belirli saatlerde platforma erişimlerini engelleme şansı tanıyacak.

Uyku Modu ve Zaman Kısıtlaması

Genç hesapları, 22.00 ile 07.00 saatleri arasında otomatik olarak uyku moduna alınacak. Bu saatler arasında bildirimler sessize alınacak ve mesajlara otomatik yanıt verilecek. Ayrıca, günlük 60 dakikayı aşan kullanım durumlarında gençlere uygulamadan çıkmaları gerektiğini hatırlatan uyarılar gönderilecek.

Ebeveynler için Denetim İmkanı

Ebeveynler, çocuklarının hesap ayarlarını yönetebilecek veya kendilerinin yönetmesine izin verebilecek. Ayrıca, hangi başlıklarla ilgilendiklerini ve kimlerle mesajlaştıklarını görebilecek, ancak mesaj içeriklerine erişemeyecekler. Ebeveynler ayrıca çocuklarının Instagram'ı hangi sürelerde kullandığını da izleyebilecek ve belirli saat aralıklarında platforma girmelerini engelleyebilecek.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocukların sosyal medya kullanımlarının pedagojik gelişimlerine zarar vermemesi için bu tür uygulamaların önemli olduğunu belirtmişti. Instagram'ın "Genç hesaplar" uygulaması da bu kapsamda Türkiye'deki genç kullanıcılar için daha güvenli bir sosyal medya deneyimi sunmayı amaçlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi