Türkiye'deki katalog suçlarla mücadeleye aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellenen Instagram, kurallara uyana kadar kapalı kalacak.

Instagram için belirlenen 48 saatlik süre doldu. Politika değişikliğine gidilmediği sürece platform Türkiye'de erişime kapalı kalmaya devam edecek.

Kapatma kararı katalog suçlar kapsamına alındığı için mahkeme kararı gerekmiyor. Instagram'a erişimin ne zaman açılacağı, Türkiye Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından belirlenecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram’daki erişim engeli hakkında açıklamalarda bulundu.

Uraloğlu, "Türkiye temsilcisi olan ilgili ile arkadaşlarımız görüşme halinde. Hassasiyetlerimiz ve eksikler net bir şekilde belli. Eksiklikleri giderdikleri an, diyelim ki 1 saat sonra, o engeli kaldıracağız. Burası bağımsız bir ülke; kanunları ve kuralları var, herkesin de bu kanun ve kurallara uymasını istiyoruz," dedi.

Bakan Uraloğlu, Instagram’ın erişime kapatılmasıyla ilgili olarak, "Biz hukuk ülkesiyiz. Ülkemizin koyduğu kurallar ve değerler var. Bu noktada, kaynakları ülkemiz dışında olan ancak ülkemizde temsilcileri bulunan bazı sosyal medya platformları var. Bizim bu platformlardan uygulanmasını istediğimiz belli kural ve mevzuatlar var. Zaman zaman bunlara uyulmadığında, uyarılarımıza rağmen bazı problemler görüyoruz. Bu da en son, katalog suçları dediğimiz çerçeve kapsamında gerçekleşti. Gerekli karşılığı bulmadığımız için erişim engeli getirdik. Kanunumuza uymayan tarafları giderip hassasiyetlerimizi yerine getirdiklerinde erişim yasağını kaldıracağız. Bu süreci takip ediyoruz ve onlarla iletişim halindeyiz. Birçok şeyi yerine getirdiklerini söyleyebilirim ancak bazen bu yeterli olmuyor. Özellikle hem hukuki kurallarımız hem de toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Vatandaşımızın hissiyatını doğru yönetmeye çalışıyoruz. Eksiklikleri giderdikleri an, diyelim ki 1 saat sonra, o engeli kaldıracağız. Burası bağımsız bir ülke; kanunları ve kuralları var, herkesin de bu kanun ve kurallara uymasını istiyoruz," diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi