Zürih merkezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı'ndan Dr. Birgit Geueke, bu kimyasallardan yaklaşık 100'ünün insan sağlığı için "yüksek risk" taşıdığını belirtti. Zararlı kimyasallar arasında PFAS ve bisfenol A da bulunuyor, her iki kimyasalın yasaklanması süreci devam ediyor.

Geueke, bu kimyasalların gıda ambalajlarından yiyeceklere nasıl geçtiğine dair daha fazla araştırma gerektiğini vurguladı ve bu kimyasalların ambalajdan geçebildiği gibi üretim süreçlerinden de kaynaklanabileceğini ifade etti.

Araştırmacılar daha önce 14 bin gıda temaslı kimyasal kaydetmişken, biyomonitoring veritabanlarında yaptıkları incelemeler sonucu insan vücudunda 3.601 kimyasalın varlığını tespit etti.

Bu kimyasallar arasında PFAS ve bisfenol A'nın yanı sıra hormon bozucu etkileri bilinen ftalatlar ve daha az bilinen oligomerler de yer alıyor. Geueke, oligomerler hakkında çok az kanıt olduğunu, ancak kimyasalların birbirleriyle etkileşime girerek daha büyük riskler oluşturabileceği konusunda uyardı.

Çalışma, Avrupa Birliği'nin PFAS ve bisfenol A'nın gıda ambalajlarında kullanımını yasaklamaya yönelik adımlar attığını da belirtti. Araştırma sonuçları, Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology dergisinde yayımlandı.

Editör: Murat Tanrıkulu