Afrika kıtasındaki yoksulluk, 17 Ekim 1987'de Paris’te düzenlenen bir etkinlikle uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmişti. O tarihte kalabalık bir grup, yoksulluğu "insan hakları ihlali" olarak nitelendirerek harekete geçme çağrısı yapmıştı. Birleşmiş Milletler (BM), bu etkinlikten esinlenerek 1992'de 17 Ekim’i “Dünya Yoksullukla Mücadele Günü” ilan etti. Her yıl bu tarihte yoksulluk konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla BM öncülüğünde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bu yılki Dünya Yoksullukla Mücadele Günü'nün teması ise "Sosyal ve Kurumsal Kötü Muameleyi Sonlandırmak" olarak belirlendi. BM, yoksul insanların sosyal ve kurumsal ayrımcılığa maruz kaldığını, bu durumun onların daha da ötekileştirilmesine neden olduğunu belirtiyor. Kurumların, yoksul insanlara yönelik olumsuz söylemlere katılması ve harekete geçmemesi, sorunun derinleşmesine yol açıyor. Yoksullukla mücadelede önemli adımlardan biri olarak, yoksulluk deneyimi yaşamış kişilerin bilgilerini paylaşması ve bu bilgilerin politika oluşturma süreçlerine dahil edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2024 Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’ne ilişkin mesajında, yoksulluğun küresel bir sorun olduğunu ve bu durumun toplumlar ile hükümetlerin kararlarına bağlı olarak değişebileceğini belirtti. Guterres, yoksullukla mücadele için toplumsal ayrımcılık ve sistemik engellerin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Nisan 2024 Dünya Ekonomik Görünümü raporuna göre, dünyanın en yoksul 10 ülkesinden 9’u Afrika kıtasında bulunuyor. En yoksul üç ülke olarak Burundi, Güney Sudan ve Malavi ön plana çıkıyor.

IMF raporuna göre, kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) açısından dünyanın en yoksul 10 ülkesinin 9'u Afrika'da yer alıyor. Doğu Afrika'da bulunan Burundi, kişi başı yaklaşık 230 dolar GSYH ile dünyanın en yoksul ülkesi olurken, Güney Sudan 421 dolar, Malavi ise 480 dolar GSYH ile bu sıralamayı takip ediyor. İlk 10'da ayrıca Yemen, Sierra Leone, Orta Afrika Cumhuriyeti, Madagaskar, Sudan, Mozambik ve Nijer gibi ülkeler de yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi