Altun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel'in bugünkü konuşmasında, Dezenformasyonla Mücadele Merkezimiz tarafından daha önce üç kez yalanlanmış olan 'Almanya'dan Türkiye'ye uçaklarla sığınmacı gönderiliyor/gönderilecek' şeklindeki iddiaları yeniden gündeme getirdiğini gördük.

Öncelikle, Almanya'da yasal oturma izni bulunmayan üçüncü ülke vatandaşlarının (Suriye, Afganistan vb.) Türkiye'ye gönderilmesine dair herhangi bir anlaşma bulunmamaktadır.

Ayrıca, Türkiye'nin iddia edildiği gibi 'Eurofighter uçakları karşılığında' üçüncü ülke vatandaşlarını kabul edeceği iddiaları tamamen asılsızdır.

Bunun yanı sıra, 'Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Sayın Scholz'un, her hafta 500 Türk vatandaşının Türkiye'ye geri gönderilmesi konusunda anlaştığı' iddia edilmiştir. Bu iddia, 27 Eylül 2024'te Dışişleri Bakanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezimiz tarafından kesin bir şekilde yalanlanmıştır.

Aynı iddialar, Türkiye'yi manipüle etmek amacıyla 'Türkiye'ye uçaklarla sığınmacı gönderiliyor' şeklinde tekrar servis edilmiştir. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntü bu iddialara dayanak gösterilmiş, ancak bu görüntülerin kurgu olduğu ve iddianın asılsız olduğu 29 Eylül'de kamuoyuna açıklanmıştır.

Türkiye karşıtı propaganda yapan hesaplar, bu kez 'Almanya'daki sığınmacılar uçaklarla Türkiye'ye gönderiliyor' iddiasıyla başka bir sahte görüntüyü yaymaya çalışmışlardır. Bu görüntülerin de Türkiye'ye sığınmacı gönderilmesiyle ilgisi bulunmadığı ve sesin görüntülere sonradan eklendiği 15 Ekim'de belgeleriyle yalanlanmıştır.

Sayın Özel'in böyle bir dezenformasyona aracılık etmemesi adına, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için tekrar vurguluyoruz:

Türk vatandaşlarının 'toplu halde' ya da üçüncü ülke vatandaşlarının toplu veya ferdi olarak Türkiye'ye gönderilmesi, Türk makamlarının böyle bir uygulamayı kabul etmesi veya buna yönelik bir anlaşmanın yapılması kesinlikle söz konusu değildir."

Kaynak: AA