Yeni düzenlemeye göre, artık yetki belgesi olmayan kişiler araç alım satımı yapamayacak. Bakanlık, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan dolandırıcılık ve mağduriyetlerin önüne geçmek için harekete geçti. Bu düzenleme ile piyasada daha fazla şeffaflık sağlanacak ve hem satıcıların hem de alıcıların hakları korunacak.

Araç satışlarında güvenli ödeme sistemine geçildi. Artık, araç almak isteyen kişiler için galeriler tarafından sipariş formu düzenlenmesi zorunlu hale getirildi ve bu form için herhangi bir ücret talep edilemeyecek. Ayrıca, araç teslimatları 45 gün içinde gerçekleştirilmek zorunda. Aracı satmadan önce ise en fazla yüzde 10 oranında kapora alınabilecek.

Yeni düzenleme ile ikinci el araçların motor, şanzıman, elektrik ve elektronik sistemleri, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre boyunca satışı yapan işletmenin garantisi altında olacak. Bu şartlar, tüketici mağduriyetlerini en aza indirmeyi hedefliyor.

Sıfır araç satışlarında ise distribütörler ve yetkili satıcılar, fatura tarihinden sonra fiyat artışı yapamayacak. ÖTV ve KDV'si ödenmiş araçların fiyatları sabit tutulacak ve en geç 15 gün içinde teslim edilecek.

Kaynak: Haber Merkezi