Yönetmeliğe göre, belirli güvenlik donanımlarına sahip olmayan araçların satışı yasaklanacak. Bu düzenlemenin ertelenmesiyle birlikte sıfır araçlarda kampanyalar sürüyor. Peki, şu anda indirim oranları ne durumda? Kampanyalar ne zamana kadar devam eder?

LİSTE FİYATI ÜZERİNDEN İNDİRİMLER

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede, tüketicilerin takas tekliflerine yöneldiğini ve bu tekliflerin son dönemde rağbet gördüğünü belirtti.

Ertemel’in açıklamaları şu şekilde:

"7 Temmuz’da yürürlüğe giren ve bazı modeller için 31 Ağustos’a kadar uzatılan GSR yönetmeliği nedeniyle, yönetmeliğe uymayan araçların stoklarının eritilmesi amacıyla kampanyalar sürüyor. Markalar, bu araçlar için belirli bir kota tanınmış olduğundan, satışlar 7 Temmuz sonrası da devam ediyor. Ortalama %10 ila %15 oranında indirimlerin devam ettiğini söyleyebiliriz."

KAMPANYALAR NE ZAMAN SONA ERECEK?

31 Ağustos’a kadar uzatılan süre, sadece ulusal tip onaylı ve Türkiye’de üretilen otomobilleri kapsıyor. Bu karardan 8 farklı model faydalanabiliyor. Bakanlıklar, markaların 2023 yılında sattığı otomobil sayısının %10’u kadar otomobil satabilmesine izin vermişti. Bu oran ticari araçlarda %30. Bu nedenle 7 Temmuz tarihine rağmen, bu kota dahilinde yönetmeliğe uymayan araçların satışı devam ediyor.

SÜREYİ STOKLAR BELİRLEYECEK

Kampanyaların süresini araç stoklarının durumu belirleyecek. Satış adetleri dikkate alındığında, yaz sonu itibarıyla kampanyaların sona erebileceği veya dozajının azalabileceği öngörülüyor. Yılın son çeyreğinde GSR yönetmeliğine uygun araçların piyasaya çıkması ve getirdiği ek maliyetler, kampanyalarla desteklenebilir. Ancak, artması beklenen fiyatlar üzerinden yapılacak kampanyalar, bugünkü koşullardan avantajlı olmayacaktır.

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI DAHA FAZLA DÜŞER Mİ?

İkinci el otomobil fiyatlarını belirleyen çeşitli dinamikler bulunuyor. Otomobil satıcılarının kar marjları, sıfır otomobillere göre çok daha sınırlı olduğundan, fiyatlarda indirim yapmak zor olabiliyor. Ayrıca, araçlarını satmak isteyenlerin, satın aldıkları fiyatların altına düşmek istememeleri gibi genel bir eğilim var. Bu nedenle, reel fiyatlarda bir düşüş olsa bile, maliyetler ve tercihlerin etkisiyle bu durum talep edilen fiyatlara yansımayabilir.

Sıfır otomobillerde de daha fazla fiyat düşüşü beklenmediği göz önüne alındığında, ikinci el otomobil fiyatlarının düşmesi olası görünmüyor. Aksine, GSR kaynaklı fiyat artışları sıfır otomobillere yansıdığında, yılın son çeyreğinde ikinci el otomobil fiyatlarında da bir miktar artış görülebilir.

Kaynak: Milliyet