Valilik tarafından yapılan açıklamada, "İkinci el eşyaların ve hurdaların belgesiz alınıp satılması, çalıntı mallara ve suç şüphelilerine ulaşmayı güçleştirmektedir. Bu nedenle İstanbul genelinde ikinci el eşya ve hurda alımı-satımı yapan işletmelere, detaylı alım-satım belgesi düzenleme zorunluluğu getirilmiştir." ifadelerine yer verildi.
Düzenlemenin Detayları
Yeni uygulamaya göre:
-
Elektronik ve beyaz eşya (cep telefonu, bilgisayar, televizyon, buzdolabı gibi) alım-satımı yapan işletmeler, işlem yapılan kişilerin kimlik ve adres bilgileri, işlem tarihi, eşya miktar ve özelliklerini içeren alım-satım belgesi düzenleyecek.
-
İşletmeler, satın alınan eşyaya dair fatura alacak ve kolluk kuvvetlerince talep edildiğinde bu faturayı ibraz edecek.
-
İkinci el eşya işlemleri kayıt altına alınacak, işletmeler envanter listesi tutacak.
-
İşletmeler, iç ve dış mekanlarına güvenlik kameraları kuracak.
-
Hırsızlık sonucu elde edilmiş eşyanın alım-satımı konusunda taahhütname verecek ve 18 yaşından küçüklerden yanlarında vasi olmadan eşya alımı yapılmayacak.
-
Tanzim edilen alım-satım belgeleri en az bir yıl boyunca saklanacak.
-
Seyyar hurdacılar, gerekli izin belgelerini Mahalli İdareler veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden alacak ve gerektiğinde ibraz edecek.
Denetimler Devam Edecek
Kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen denetimlerin kesintisiz sürdürüleceği belirtilirken, genelgeye aykırı hareket eden işletmelere adli ve idari yaptırım uygulanacağı duyuruldu.