Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre:

"Ticaret Bakanlığımız, otomotiv piyasasında son iki yılda yaşanan spekülatif fiyat hareketlerini ve stokçuluk faaliyetlerini engellemek amacıyla, sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu çerçevede, “pazarlama ve satış kısıtlaması” ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan yetkili satıcılar ve bireysellerin, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden pazarlaması veya satışı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yasaklanmıştı. Aynı şekilde, “ilan kısıtlaması” ile güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satış da 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacaktı.

Bugüne kadar, Ticaret Bakanlığımızca 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında otomobil yetkili bayileri ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.

Ticaret Bakanlığı'nın düzenleme ve denetimleri sonucunda; sıfır taşıtların ikinci el olarak satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanması önlenmiş, sıfır taşıt arzı artırılarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıtlara ulaşmaları sağlanmış ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenerek tüketici mağduriyetleri giderilmiştir. Bu kazanımlar göz önünde bulundurularak, ilgili iki düzenlemenin de 6 ay süreyle, 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.

Bu çerçevede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle bu ticareti yapanların yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışları Noterlikler tarafından engellenmeye devam edilecektir.

Ticaret Bakanlığı olarak, motorlu kara taşıtı ticaretinde yürürlüğe koyduğumuz bu düzenlemeler ile hem tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamak, hem de sektör yetkilileri için adil ve dengeli bir piyasa yapısını oluşturmak amacıyla çalışmalarımız titizlikle sürdürülecek ve gerektiğinde ilave tedbirler alınacaktır."

Kaynak: (Haber Merkezi)