Arazilerin Kiralanması İçin Tespit Komisyonu Kurulacak

Yönetmelik, iki yıl boyunca ekilmemiş tarım arazilerinin Bakanlık tarafından kiraya verilmesi sürecini kapsıyor. Arazilerin kiralanabilmesi için il veya ilçe müdürlükleri bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu kurulacak. Bu komisyon, il müdürlüğü için müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğü içinse ilçe müdürünün başkanlığında beş asil ve iki yedek üyeden oluşacak.

Tarım Arazilerinin Belirlenmesi

Komisyon, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri ve diğer kamu kurumlarından alınan verilerle işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Bu tespitler, 1 Eylül tarihi ve bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak yapılacak. Ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik tarımsal üretim yapılabilecek diğer parseller komisyon tarafından belirlenecek.

İki̇ Yil İşlenmeyen Tarim Arazi̇leri̇ Ki̇raya Veri̇lecek2

Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemlerine dahil edilmeyecek. Ekonomik olmayan araziler ise kiralamaya dahil edilmeyebilecek. Kira bedeli, komisyonun belirlediği rayiç kira bedelinden düşük olamayacak ve bu bedel elektronik ortamda ilan edilecek.

Yerel İkamet Edenlere Öncelik Verilecek

Kiralamalar, öncelikle araziyi bulunduran yerleşim yerindeki sakinlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Eğer birden fazla istekli varsa en yüksek teklifi veren tercih edilecek. Kira bedeli, arazi sahibine ödenecek; ancak maliklere ulaşılamazsa, bedel bir kamu bankasında açılacak vadeli hesapta biriktirilecek.

İki̇ Yil İşlenmeyen Tarim Arazi̇leri̇ Ki̇raya Veri̇lecek3

Kiracılar, kiraladıkları arazileri Yönetmelik ve kira sözleşmesine uygun kullanmak zorunda. Aksi takdirde, bir sonraki yıl yapılacak kiralamalara teklif veremeyecekler.

Kira Bedelinin Belirlenmesi

Tarım arazilerinin kira bedeli, benzer özellikteki en az üç adet tarım arazisi üzerinden belirlenecek. Emsal olarak alınacak bu araziler, piyasa koşullarını en iyi şekilde temsil eden kiralamalar arasından seçilecek.

İki̇ Yil İşlenmeyen Tarim Arazi̇leri̇ Ki̇raya Veri̇lecek4

Kaynak: AA