Yerlikaya, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından parti genel merkezinde düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı'nda bir sunum yaptı.

Yerlikaya, göçün dünya döndükçe sürecek bir olgu olduğunu belirterek, göçmenlerin göç ettikleri ülkelerde, girişlerinden dönüşlerine kadar insan hakları konusunda büyük sınavlar verildiğini vurguladı.

Bebeklerin kıyıya vurmasını engellemek için çalıştıklarını ifade eden Yerlikaya, “Dünya genelinde 300 milyon göçmen var, bu büyük bir sayı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre bu göçmenlerin 123 milyonu zorla yerinden edilenler arasında yer alıyor. Ayrıca 47 milyon kişi koruma altında. Ülkemizde ise düzenli göçmen sayısı bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin. Bu rakamın 3 milyon 103 bini geçici koruma altındaki Suriyelilerden, 1 milyon 109 bini ikamet izni olanlardan ve 224 bini ise uluslararası koruma altındakilerden oluşuyor.” dedi.

 64B437804E3Fe014Cc120848

“3 MİLYON 103 BİN SURİYELİNİN 729 BİNİNİN ADRESİNDE BULUNMADIĞINI TESPİT ETTİK”

Yerlikaya, düzenli ve düzensiz göçmenlerle ilgili verilerin her cumartesi Göç İdaresi Başkanlığı tarafından kamuoyuna açıklandığını ve Türkiye'deki düzenli ve düzensiz göçmen sayısının bu rakamlardan çok daha fazla olduğunu iddia etmenin mantıksız olduğunu ifade etti.

Ayrıca, yabancıların adres beyanlarının doğruluğunu araştırdıklarını belirten Yerlikaya, “3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını tespit ettik.” şeklinde konuştu.

Bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini belirten Yerlikaya, adreslerini güncellemeleri için önce 90 gün, ardından ek olarak 2 ay süre verdiklerini, süre dolduğunda bu kişilerin eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden yararlanamayacaklarını bildirdi.

Kaynak: AA