Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni tebliğ, sosyal medya içerik üreticileri ile mobil uygulama geliştiricilerine uygulanacak vergilendirme usullerine dair düzenlemeler içeriyor.

Buna göre, sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliştiricilerinin elde ettikleri kazançlar, ticari kazanç statüsünde vergilendirilecek. Vergilendirmede etkinlik ve vergi güvenliğini artırmak amacıyla bazı faaliyet ve gelir unsurları için daha basit vergilendirme yöntemleri öngörülüyor.

Bu çerçevede, sosyal medya içerik üreticilerinin kazançları ve mobil uygulama geliştiricilerinin elde ettikleri gelirler, 1 Ocak 2022'den bu yana basit usulde vergilendiriliyor.

Yapılan değişiklikle, vergilendirmede güvenlik ve gönüllü uyumun teşvik edilmesi için basit vergilendirme imkanından faydalanabilecek mükelleflerin kapsamı, 1 Ocak 2024'ten itibaren genişletildi.

Thumbs B C 4A06C045467190Da04E4277743C60D68

Ayrıca, internet siteleri ve benzeri dijital platformlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılması yoluyla elde edilen kazançlar da bu düzenlemeye dahil edildi.

Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses ve video içeriklerinin paylaşılmasıyla elde edilen kazançlar, gelir vergisinden muaf tutuluyor. Yeni düzenleme ile bu hizmetlerin, sosyal ağ sağlayıcıları haricindeki internet siteleri ve dijital platformlar aracılığıyla sunulması halinde de vergi istisnasından yararlanma imkanı getirildi.

İnternet üzerinden bireysel kurs, veri işleme ve geliştirme ile ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar da serbest meslek kazancı veya ticari kazanç olarak vergilendirilecek.

Ayrıca, bireysel kurs, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar da kolay vergilendirme sistemine dahil edildi.

Bu düzenlemeyle, vergilendirme kolaylığından yararlanmak isteyen mükelleflerin, Türkiye'de kurulu bir bankada hesap açarak elde ettikleri hasılatın tamamını bu hesaba yatırmaları gerekecek ve bankalar aracılığıyla yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapılacak.

Editör: Murat Tanrıkulu