İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması amacıyla tüm göl, gölet, baraj gölleri, akarsu, çay ve derelerde 1 Nisan-30 Haziran 2025 tarihleri arasında su ürünleri avcılığının yasaklanacağını açıkladı.

Doğal Balık Stoklarını Koruma Çağrısı

Sağlam, artan nüfus ve doğal kaynakların yoğun kullanımının balık popülasyonlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Balıkların en az bir kez üreme şansı bulabilmesi için av yasakları büyük önem taşıyor. İç sularda sazan, kadife, siraz, yayın ve tatlı su kefali gibi türlerin avlanması 1 Nisan’dan itibaren yasaklanmıştır. Ticari ve amatör balıkçılık yapan vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için bu yasaklara uyması, hem kendi menfaatleri hem de su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından gereklidir," dedi.

Avlanma Yasağına Sıkı Denetim

Av yasağı sürecinde balıkçıların teknelerini karaya çekmelerinin zorunlu olduğunu belirten Sağlam, yasak öncesi avlanan balıkların ise en geç üç gün içinde stok tespitinin yaptırılması gerektiğini vurguladı. Tespiti yapılmayan balıkların nakline ve satışına izin verilmeyeceğini belirten Sağlam, bu kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem başlatılacağını dile getirdi.

Yasağın başlamasıyla birlikte, Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde bulunan Balık Gölleri Lagün Kompleksi, Karagöl, Akgöl-Simenit, Ladik Gölü gibi doğal göllerin yanı sıra Derbent, Susuz, Altınkaya I ve II, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Baraj Göllerinde İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine bağlı su ürünleri kontrol ekipleri tarafından denetimler gerçekleştirilecek.

1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği, yasaklara uymayanlara idari para cezası uygulanacağını hatırlatan Sağlam, balıkçıların mağduriyet yaşamaması için getirilen düzenlemelere uyulmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA