HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan adayı Serkan Ramanlı, parti üyeleriyle birlikte yöresel kıyafetler içinde bir yürüyüş düzenledi.
Yürüyüş sırasında Serkan Ramanlı'ya, HÜDA PAR Genel İdare Kurulu üyesi İsa Aydın, İl Başkanı Davut Şahin, parti mensupları, kadınlar ve çocuklar eşlik etti.
Cuma namazının ardından Şemsettin Güneş Camii'nde başlayan yürüyüş, Ramanlı'nın Kürtçe seçmeli dersler konusunda bilgilendirici broşürler dağıttığı bir etkinlikle son buldu.
Yöresel kıyafetler giyen çocuklarla birlikte Gülistan Caddesi'ne kadar yürüyen Ramanlı ve beraberindekiler, halkın ilgisiyle karşılaştı ve renkli görüntülere sahne oldular.
"Anadilimiz İçin Dayanışma İçindeyiz" temasıyla gerçekleştirilen etkinliğin ardından Gülistan Caddesi'nde HÜDA PAR'ın Gençlik Kolları tarafından düzenlenen standı ziyaret eden Ramanlı, Kürtçe ve Türkçe basına açıklamalarda bulundu.
Dilin yasaklanmasının insanlık suçu olduğunu vurgulayan Ramanlı, bu suçun uzun yıllar boyunca yaşandığını belirtti.
"Okullarda bu derslerin seçilebilir olması mümkün ama bu imkandan yeterince faydalanmıyoruz"
Gelecekte böyle bir suçun yaşanmamasını istediklerini dile getiren Ramanlı, "Bugün Kürt kimliği ve Kürt dilinin inkarı yok. Okullarda bu derslerin seçilebilir olması mümkün ama bu imkandan yeterince faydalanmıyoruz. Toplum içinde, ebeveynlere büyük sorumluluklar düşüyor. Belki bir nesil kaybettik, ama geleceğimiz şu anda bizim elimizde. Doğal, Tanrı'nın bize bahşettiği, doğamıza uygun olan her şeye karşı durmalıyız. Hiçbir dil yasaklanamaz." dedi.
"Hepimiz insan olarak eşitiz"
Tüm dillerin Tanrı'nın birer işareti olduğunu vurgulayan Ramanlı, "Tanrı'nın bu işaretini inkar etmek, Tanrı'ya isyan etmek demektir. Kimseyi kimseye üstün tutmuyoruz. Ne bizden üstün ne de bizden aşağı kimse yok. Hepimiz insan olarak eşitiz." şeklinde konuştu.
"Bütün siyasi partiler bu görevi yerine getirmeli"
HÜDA PAR olarak Kürtçe ve diğer dillere sahip çıkarak üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını belirten Ramanlı, "Diğer siyasi partilerin de bu görevi yerine getirmesini istiyoruz. Aydınlarımız, yazarlarımız, gazetecilerimiz, sanatçılarımız artık bu konuya sahip çıkmalıdır. Geleceğimizi karartmamalıyız. 100 yıl önce Kürtler arasında Kürtçe yaygınken, bugün maalesef bu oran yüzde 20'lere kadar düştü." dedi.
"Eğer bugün bu fırsatları değerlendirmezsek, yarın kendi dilimizi konuşacak hiç kimseyi bulamayız"
Bugün gerekli tedbirleri almadıkları takdirde yarın kendi dillerini konuşacak kişilerin bulunamayacağını söyleyen Ramanlı, "Bu bizim elimizdedir. Devletimizin imkanları buna uygundur. Bu fırsatları en iyi şekilde kullanmalı ve kamuda anadil hizmeti yapılmalıdır. Anadilde eğitim de bir haktır. Umarım bunları zamanla elde ederiz. 85 milyon insan aynı vatanı, aynı ülke bütünlüğü içinde kardeşçe yaşayabilir. Çanakkale'de, 15 Temmuz'da olduğu gibi, kimse bizi bölmeye, ayrıştırmaya ve düşmanlaştırmaya güç yetiremez. Kürtler bu topraklarda Kürt olarak kalacak, Türkler de Türk olarak kalacak. İkisi de kardeşçe bu ülkede yaşayacak." diye konuştu.