Sıcak çarpması gibi olumsuzluklara karşı özellikle hasta, yaşlı ve çocukları uyaran Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, solunum yolu ve tansiyon hastalarının aşırı sıcaklarda dışarı çıkarken sabah ve akşam saatlerini tercih etmelerini önerdi.

Güneş çarpması riskine karşı dikkat çeken Yıldırım, "Sıcak havalarda beden ısısını düzenleyen mekanizmanın bozulması sonucu güneş çarpması meydana gelebilir. Bu durum çocuklarda daha sık görülse de her yaş grubunu tehdit eder. Güneş çarpması belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları, sersemlik, yürüyüş bozuklukları, ruhsal durum değişiklikleri ve bilinç kaybı bulunur. Korunmak için bol miktarda sıvı tüketilmelidir," dedi.

Güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 11:00 ile 15:00 arasında güneş altında kalınmaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, pamuklu giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ve naylon kıyafetlerden kaçınılmasının önemine dikkat çekti.

Sicak 1

Sıvı kaybını önlemek için su, çay, soda ve ayran gibi şekersiz ve asitsiz içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, rüzgârın olmadığı günlerde güneş çarpması riskinin arttığını söyledi. "Rüzgârsız günlerde vücut sıcaklığı, organlara zarar verecek seviyelere ulaşabilir. Özellikle 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda güneş çarpması riski artar, fakat bu durum daha düşük sıcaklıklarda da yaşanabilir. Uzun süre yüksek sıcaklıkta kalmak ve vücudun sıvı kaybetmesi güneş çarpmasına neden olabilir," diye konuştu.

Güneş çarpması belirtilerinin ortaya çıkması durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Yıldırım, şunları ekledi:

"Normalin üzerinde sıcaklıkta çalışmak güneş çarpmasının önemli nedenlerinden biridir. Nemli hava, soğutma mekanizmasını bozarak risk oluşturur. Aşırı alkol tüketimi, kalın giysiler ve fazla besin tüketimi de güneş çarpmasını tetikleyebilir. Vücut sıcak havada kan akışını deri yüzeyine doğru artırır. Terleme ve soluk almanın yetersiz olduğu durumlarda sıcak bitkinliği ve güneş çarpması kaçınılmaz hale gelir. Sodyum ve klor kaybıyla birlikte belirtiler görülebilir; bu durumda hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."

Editör: Murat Tanrıkulu