Araştırmacılar, 413 bin kişinin sağlık verilerini 11 yıl boyunca inceledi. İncelenen kişilerden 6 bin 484'ü felç geçirdi, 3 bin 813'ünde demans oluştu, 376'sında ise felç geçirdikten sonra demans gelişti.
Araştırmacılar, uzun süreli hava kirliliğine maruz kalma ile demansa yakalanma ve felç sonrasında demans gelişimi arasında ilişkiler buldu.
Araştırma ekibinden Profesör Frank Kelly, "Yeni bulgular, hava kirliliğinin, demans ve felçteki önemli rolünü ortaya koyuyor" dedi.
Hava kirliliği nedir?
Hava kirliliği, havada bulunan zararlı maddelerin, insan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkilemesidir. Hava kirliliğine neden olan başlıca maddeler, partikül madde (PM), azot dioksit (NO2), kükürt dioksit (SO2) ve ozondur.
Hava kirliliğinin sağlığımıza etkileri
Hava kirliliği, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlar arasında, kalp ve damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, kanser, felç ve demans yer alır.
Hava kirliliğini azaltmak için neler yapılabilir?
Hava kirliliğini azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir. Bunlar arasında, fosil yakıtların kullanımını azaltmak, enerji verimliliğini artırmak, toplu taşıma ve bisiklet kullanımını teşvik etmek yer alır.