Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, konu hakkında şu bilgileri sundu:

Migren baş ağrıları, özellikle mevsim geçişlerinde, erkeklerden daha fazla kadınlarda ortaya çıkıyor. Özellikle rüzgarlı havalarda migren yaşayan kişilerin dışarıda dikkatli olmaları gerekiyor.

Migren baş ağrısının belirtileri şunlar olabilir:

  • Şiddetli zonklayıcı baş ağrısı
  • Bulantı ve bazen kusma
  • Işık, ses ve kokulara hassasiyet

Migren ağrısı başın bir tarafında veya tüm başı etkileyebilir. Yetişkinlerde 4-72 saat kadar sürebilirken, çocuklarda daha uzun sürebilir. Fiziksel aktivite, yürüyüş ve eğilme gibi hareketler ağrıyı artırabilir.

Migren baş ağrısı sıklığı kişisel farklılıklar gösterebilir, bazen aylık olarak, bazen yılda 1-2 kez veya daha az sıklıkta görülebilir.

Bu hastalık genellikle 20-50 yaşları arasında yaygındır ve genetik bir yönü vardır. Migren, kadınlarda daha fazla görülür ve 50 yaşından sonra azalabilir hatta tamamen kaybolabilir.

Op. Dr. Kerem Bıkmaz, "Migrenin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, beyindeki serotonin ve endorfin düzeylerindeki değişikliklerin rol oynayabileceğine inanıyoruz. Serotonin, ağrıyı düzenleyen bir kimyasaldır ve trigeminal sinir yolları aracılığıyla yüz ve baş ağrılarını ileten bir sinir sistemini kontrol eder. Endorfinler ise doğal ağrı kesicilerdir ve beyin tarafından üretilir." şeklinde açıkladı.

Migren hastaları, ağrıyı tetikleyen faktörleri tanımlayarak yaşamlarını kolaylaştırabilirler. Bu faktörler arasında sağlıksız beslenme, iklim değişiklikleri, parlak ışık, kötü kokular gibi çevresel etkenler, özellikle kadınlarda hormon değişiklikleri, stres, uykusuzluk yer almaktadır. Migren ataklarından kaçınmak için bu tetikleyicilerden uzak durmak ve akut tedavi yöntemlerini kullanmak önemlidir. Ayrıca, günlük rutinlerin belirlenmesi, düzenli egzersiz yapmak ve östrojen içeren maddelerden kaçınmak da migreni kontrol altında tutmada yardımcı olabilir.

102340510-hava-degisimi-migren-ataklarini-tetikliyor_4

Op. Dr. Kerem Bıkmaz, "Şiddetli ve sık migren atakları yaşayanlar için koruyucu tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında migren baş ağrılarını azaltan botox enjeksiyonları, yüksek doz magnezyum ve B2 vitamini kullanımı, kas gerginliğini azaltmaya yönelik biyofeedback terapileri, baş ağrısı tetikleyicileri konusunda bilinçli olma, kognitif davranış terapisi ve gevşeme eğitimi gibi yöntemler yer almaktadır." dedi.

Kaynak: (AA)