Toplantı sonrasında yapılan değerlendirmede, bu dönemde 142 milyon 361 bin dolarlık kuru meyve ihracatının gerçekleştiği belirtildi. Ancak bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,5 düşüş gösterdi. Ayrıca, Antep fıstığı ihracatındaki düşüşün devam ettiği ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63'lük bir azalma yaşandığı ifade edildi.

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Başkan Mehmet Çıkmaz'ın yönetiminde toplanarak gündemi ve ihracat rakamlarını değerlendirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, son yıllarda dünya pazarlarında önemli bir konuma gelen Antep fıstığı ihracatında ciddi bir düşüş yaşandığı vurgulandı. Buna göre, bölgelerinden ve ülkelerinden yapılan Antep fıstığı ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63 oranında azaldığı belirtildi. Ülkede üretilen Antep fıstığının yalnızca yüzde beşi ihraç edildiği bilgisi de paylaşıldı. 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde 9 bin 256 ton Antep fıstığı ihraç edilirken, 2023 yılının aynı döneminde bu rakamın 3 bin 300 tona düştüğü ifade edildi. Bu yıl için toplamda 160 bin ton kabuklu Antep fıstığı rekoltesi beklenirken, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 63 oranında azalmasının nedeni olarak iç piyasa koşulları ve stokçuların elindeki ürün miktarının gösterildiği belirtildi.

Kuru meyve ihracatında liderlik kayısının elinde bulunuyor. 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde toplamda 61 milyon 299 bin dolarlık kayısı ihracatı gerçekleştirilerek ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlandı. Aynı dönemde Güneydoğu Anadolu'dan en fazla ihracat gerçekleştirilen ürünler arasında Antep fıstığı ikinci sırada yer aldı. Bu süreçte, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 63,4 oranında düşüşle toplam 46 milyon 509 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleşti. Üçüncü sırada ise 14 milyon 425 bin dolarlık diğer kuru meyve ihracatı yer aldı. Bu dönemde en fazla ihraç edilen ürünler arasında 9 milyon 338 bin dolarlık kuru incir yer alırken, bunu sırasıyla 3 milyon 847 bin dolarlık kayısı ve zerdali çekirdeği izledi. Türkiye genelinde gerçekleştirilen kuru meyve ihracatında ise ilk beş sırayı sırasıyla çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı ve diğer kuru meyveler aldı.

Kaynak: (AA)