Yaz mevsiminin aşırı sıcaklarının, insan vücudunda sıvı kaybına ve güneş çarpmasına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Şahan, güneş çarpmasından ve sıvı kaybından korunmak için yapılması gerekenleri İLKHA muhabirine anlattı. Şahan, "Sıcak çarpması, halsizlikten hemodinamik dengenin bozulmasına ve şok tablosuna kadar geniş bir yelpazede incelenir. Güneşe ve sıcağa uzun süre maruz kalmak sıvı ve elektrolit kaybına, damar sisteminde aşırı sıcağa maruziyet sonrası bozulmalara neden olur. Buna bağlı olarak tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar," dedi.
"Bütün Sıvı Kaynaklarından Faydalanmalıyız"
Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmaktan kaçınmanın önemini vurgulayan Dr. Şahan, "Şapka, şemsiye ve uzun kollu gömlek gibi koruyucu ürünler kullanarak güneşten korunmak gereklidir. Sıvı ve elektrolit kaybını karşılayabilmek için bulabildiğimiz bütün sıvı kaynaklarından faydalanmalıyız. Su, ayran veya soda gibi içeceklerden ne kadar çok içersek o kadar sıvı kazanırız. Bu tür önlemler, kişiyi sıcak çarpması ve sıvı kaybı gibi durumlardan korur," ifadelerini kullandı.
"Ne Kadar Sıvı Harcarsak O Kadar Sıvı Tüketmeliyiz"
Yaz mevsiminde ve diğer aylarda kişinin sıvı ihtiyacını belirlemesinin önemine dikkat çeken Dr. Şahan, "Kalp ve böbrek hastalıklarında bazı durumlarda kişinin sıvı tüketimini belirli bir seviyenin üzerine çıkarmak istemeyiz. Ancak hava çok sıcak olduğunda, güneşlenme ve çocukların deniz kenarında fazla oyun oynaması gibi durumlarda sıvı ihtiyacını karşılamak gereklidir. Sıvı ihtiyacı karşılanmazsa, deniz kenarında kişinin tuzlu su yutması hemodinamik tabloda değişikliklere yol açabilir. Bu, halsizlik ve baş ağrısından çok daha ağır sonuçlara, hatta hastanın yoğun bakıma girmesine neden olabilir. Ne kadar sıvı harcarsak o kadar sıvı tüketmeliyiz. Yaz aylarında sıvı alımı çok daha önemlidir. Hem terleme, hem tükürük, hem solunum havası, hem de diğer yollarla sıvı kaybederiz," şeklinde konuştu.