Dr. Börta, aşırı sıcaklarda güneş çarpması ve sıcak hava maruziyetinin özellikle yaşlılar ve çocuklar için büyük risk taşıdığını belirtti.

"Sıcak havalarda yaşlılar ve çocuklar daha fazla risk altındadır"

Aşırı sıcak dönemlerde risk altındaki grupların dışarı çıkmaması gerektiğini ifade eden Börta, "Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşıyoruz. Bu dönemde güneş çarpması şikayetiyle hastanemize başvuran birçok vatandaşımız oluyor. Kimlerin risk altında olduğunu ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini paylaşmak istiyorum. Sıcak havalarda yaşlı bireyler ve çocuklar daha büyük risk altındadır. Bu gruplar, vücutlarının kaybettiği su ve tuzu yerine koymada yetişkinlere bağımlıdırlar. Ayrıca, sıcak havalarda yoğun fiziksel aktivite yapan kişiler de risk altındadır çünkü terleme ile kaybedilen su ve tuz yeterince yerine konulamayabilir." dedi.

"Dar ve kalın kıyafetlerden kaçınılmalı"

Güneş çarpmasını önlemek için yapılması gerekenlere değinen Börta, "Sıcak havalarda dar ve kalın kıyafetler giyilmemelidir. Bu tür giysiler vücudun ısısını düzenlemesini engelleyebilir. Mümkün olduğunca 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalıdır. Eğer çıkmak zorunda kalınırsa, şapka takılmalı, güneş gözlüğü kullanılmalı ve güneş kremi sürülmelidir. Aşırı sıcak ortamlarda bulunmamak sağlık açısından daha iyidir. Güneş çarpmasının belirtileri arasında huzursuzluk, baş ağrısı, halsizlik, nöbet, koma ve hatta hayatı tehdit eden durumlar bulunabilir. Güneş çarpmasında, vücut ısısını düşürmek için koltuk altlarına ve kasık bölgesine buz konulabilir ve kaybedilen su ve tuz yerine konulmalıdır. Ciddi durumlarda, özellikle yaşlılar ve çocuklar hastaneye götürülmelidir." ifadelerini kullandı.

"Yazın su tüketimine özen gösterilmeli"

Yaz aylarında sıvı kaybının arttığını belirten Börta, "Yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için bu risk daha yüksektir. Bu gruptaki kişilerin sıcak havalarda dışarı çıkmaması önemlidir. Başkasına bağımlı yaşayan yaşlı veya yatalak bireylerin sıvı kaybının doğru bir şekilde karşılanması gereklidir. Yazın su ihtiyacımız artmaktadır. Sağlıklı bireyler ihtiyaç duydukça su içmelidir. 6 yaş üstü bireylerde susama merkezi etkilenebilir, bu yüzden kaybettikleri sıvıyı yerine koymada zorluk yaşayabilirler." şeklinde konuştu.

Kaynak: İLKHA