Ceviz, güçlü bir hafıza için doğal bir destek olmasının yanı sıra, sağlığa pek çok önemli fayda sunmaktadır.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Lezzetli tadı ve dokusu ile bilinen ceviz, aynı zamanda sağlığa olan katkıları nedeniyle de sıkça tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alır. İçeriğinde bulunan zengin sağlıklı yağlar, antioksidanlar, vitaminler, mineraller, lifler ve diğer faydalı bileşenler sayesinde ceviz, besin değeri açısından oldukça yüksektir. İşte cevizdeki besin değerleri:

  • Sodyum: 2 mg
  • Potasyum: 441 mg
  • Karbonhidrat: 14 g
  • Diyet Lifi: 7 g
  • Şeker: 2,6 g
  • A Vitamini: 20 IU
  • C Vitamini: 1,3 mg
  • Kalsiyum: 98 mg
  • Demir: 2,9 mg
  • D Vitamini: 0 IU
  • B6 Vitamini: 0,5 mg
  • Kobalamin: 0 µg
  • Magnezyum: 158 mg

Xg1 Qhnge O E E D Yh Q6D67C A

Cevizin Sağlığa Faydaları

Yaklaşık 1 kilogramında 7000 kalori bulunan ve enerji deposu olan ceviz, düzenli tüketildiğinde kalp, damar, tansiyon ve şeker gibi birçok sağlık sorununa iyi geldiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Cevizin yararları ve hangi hastalıklara iyi geldiği şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalp ve damar sağlığını destekler, damarlarda oluşabilecek plak birikimlerini önlemeye yardımcı olur.
  • Kan dolaşımını hızlandırarak dolaşım sistemi problemlerine iyi gelir.
  • Kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
  • Anti-kanser özler ve biyoaktif bileşenler içermesi sayesinde vücudu başta meme, prostat ve kolon kanserine karşı korur.

Ceviz, ayrıca metabolizmayı düzenlemede, kilo kontrolünde, cilt ve saç sağlığını korumada, çocuklarda beyin gelişimine katkı sağlamada ve epilepsi ile demans gibi rahatsızlıklardan korunmada da önemli rol oynar. Özellikle hafızayı güçlendirme konusunda faydalıdır.

E Y A I8 N Txk X Oi Ftj D9 Yg

Ceviz Ne Kadar Tüketilmeli?

Tüm gıdalarda olduğu gibi, cevizin de ölçülü tüketilmesi, faydalarından yararlanmak açısından oldukça önemlidir. Günde 4-5 adet olgun ceviz, yetişkin bir bireyin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve diğer bileşenleri karşılamaya yeterlidir.

Cevizin bilinen bir zararı olmasa da, aşırı tüketim kilo alımına yol açabilir ve bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, cevizi makul miktarda tüketmek en sağlıklı yol olacaktır.

Son olarak, ceviz Omega-3, Omega-6 ve folik asit açısından oldukça zengindir. Ayrıca, ceviz suyu da en az ceviz kadar faydalıdır.

Kaynak: İLKHA