Filistin'de devam eden çatışmalar, altın talebinin canlılığını korumasına neden oluyor. Bölgesel bir savaş riski, altının ons fiyatını son 3 ayın en yüksek seviyesi olan 1.978 dolara taşıdı.

Altının ons fiyatı, çatışmalar başlamadan önce 6 Ekim'de yaklaşık 1.830 dolar seviyesindeydi. Bugünkü yükselişle birlikte, ons fiyatı son 2 haftada yüzde 8'in üzerinde artış kaydetti.

Ayrıca son 2 haftada, dolar/TL kuru 27.62'den 28.02'ye yükseldi, bu da yurt içinde gram altın fiyatlarının daha da hızlı yükselmesine yol açtı.

Gram altın, bugün 1.785 lira seviyesini görerek yeni bir tarihi zirve elde etti. Son 2 haftadaki gram fiyatındaki artış yüzde 9.8'i aştı.

ABD ekonomisine dair beklenenden olumlu verilerin ortaya çıkması, Fed'in aralık veya ocak aylarında faiz artırımına gitme olasılığını fiyatlamalara dahil etti. Bu bağlamda, ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisi yüzde 4.99 ile 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Fed Başkanı Jerome Powell, jeopolitik risklere dikkat çekerken, ekonomik büyümenin hâlâ trendin üzerinde olduğunu ve iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığını belirtti. Normal şartlarda, ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ve Fed'in sıkılaşma mesajları altın fiyatlarında baskıya neden olurdu. Ancak analistler, şu an için İsrail'deki gelişmeler nedeniyle altına olan talebin sürdüğünü ve gerilimin azalmadığı sürece bu talebin devam edeceğini ifade ediyorlar.

Kaynak: (AA)