Şanlıurfa'da 12 bin yıl öncesine dayanan tarihi Göbeklitepe'deki kazılarda dünyanın en eski boyalı heykeli bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, gerçek boyutlarda bir domuz heykeli keşfedildi. Heykelin ağız kısmı kırmızı, bedeni ise beyaz ve siyah boya ile boyanmıştı. Bu bulgu, dünyanın en eski boyalı heykeli olarak kayda geçti.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, domuz heykelinin, yapının çok tanımlı bir noktasında, merkezdeki iki dikili taşın ortasındaki aksın bir kenarında bulunduğunu söyledi. Karul, heykelin bir yaban domuzunu betimlediğine ve daha önce karşılaşılan bütün hayvanlarda olduğu gibi atak pozisyonunda olduğuna dikkat çekti.
Dünyanın en eski boyalı heykeli
Domuz heykelinin üzerinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları bulunduğunu belirten Karul, "Bu heykel, dili ve üzerindeki kıl tabakasının özgün renklerinde boyalı yapılmış olmasıyla dünyadaki en eski boyalı heykel olma özelliğini taşıyor" dedi.
Alman arkeologlar da heyecanlı
Göbeklitepe alanındaki kazılara katılan Alman Arkeoloji Enstitüsü Koordinatörü Lee Claere, heykelin çok önemli bir buluntu olduğunu ve kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi. Claere, heykeli "çok büyük ve vücudunda boya bulunan önemli bir buluş" olarak nitelendirdi.
Göbeklitepe'nin önemi
Dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişe sahip. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, avcı-toplayıcı toplulukların inşa ettiği ve tarım yapılmadan önce inşa edilen ilk tapınak olarak biliniyor.