Dünya Arı Günü, arıların yaşam döngüsündeki kritik rolünü vurgulamak için her yıl 20 Mayıs'ta Birleşmiş Milletler tarafından kutlanıyor.
Bakan Yumaklı, Dünya Arı Günü vesilesiyle açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin bal üretiminde dünya sıralamasında ikinci sırada olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, 2003'ten bu yana bal üreticilerine destek sağlandığını ifade etti.
2023'e kadar sektöre 1,6 milyar lira destek verildiğini dile getiren Yumaklı, "Sağlanan desteklerin etkisiyle arı kovanı, bal üretimi ve arıcılık işletmelerinde büyük artışlar yaşandı. 2002'de 74 bin ton olan bal üretimimiz 2023'te 115 bin tona yükseldi. Aynı dönemde arı kovanı sayımızı da 4,1 milyondan 9,2 milyona çıkardık. Hedefimiz kovan sayılarını artırmakla kalmayıp kovan başına alınan balın verimini ve kalitesini de artırmak" şeklinde konuştu.
Bakan Yumaklı, Bakanlık olarak çalışmalarını 5 ana eksende yürüttüklerini belirterek, "Bu ekseler; verimlilik, kalite, sürdürülebilirlik, kayıt altına alma ve sektöre yatırım. Arıcılık alanında da bu 5 temel eksen etrafında adımlar atacağız. Bu kapsamda yeni destek programımızda dolaşan arıcılarla genç ve kadın üreticilere her kovan için ek destekler sağlanacak" dedi.
İklim değişikliğinin bal arıları üzerindeki etkilerine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaların devam ettiğini belirten Yumaklı, şunları ekledi:
"İklim değişikliğinin arılar üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla Arıcılık Eylem Planı'nı hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Bu planı, ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve özel sektör temsilcileri bir araya gelerek oluşturacak.
Bölgesel arı ırklarının ve ekotiplerinin geliştirilmesi, bitki örtüsünün korunması, arıcılık yönetimi, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konuları içerecek eylem planıyla iklim değişikliğinin arılar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefliyoruz."