GİB, katılma payı alınmasına yönelik hazırlanan tebliğ taslağıyla ilgili bir açıklama yaptı. Elektronik uygulamalar üzerinden yapılan sorgulama, doğrulama ve diğer işlemler için ücret alınacak mı?

Bazı basın organları ve sosyal medya paylaşımlarında, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet uygulaması üzerinden ücretsiz yapılan mükellefiyet, vergi levhası sorgulama ve doğrulama gibi işlemlerin ücrete tabi olacağı, bazı beyannamelerdeki gelir tablosu, bilanço ve hesap özetlerinden ilave ücret alınacağı iddia edilmişti. Açıklamada, "Mükelleflerin ücretsiz olarak almakta olduğu 'vergi borcu yoktur' yazılarından da ücret alınacağı, mükelleflerin ve mali müşavirlerin Dijital ve İnternet vergi daireleri ile Elektronik Beyanname Uygulaması gibi elektronik uygulamalar üzerinden yaptıkları sorgulama, doğrulama ve diğer işlemler için ücret alınacağı iddiaları tamamen asılsız ve gerçek dışıdır." ifadeleri kullanıldı.

Vergi Usul Kanunu ve ilgili mevzuata göre, üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgiler için kamu idareleri dışındaki kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilerden sorgu veya dönen kayıt başına 25 kuruştan az olmamak üzere katılma payı alınacağı hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Kanunun 'vergi mahremiyeti' maddesine uygun olarak genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurumları ve tüzel kişilerle elektronik ortamda paylaşılabilecek bilgiler karşılığında katılma payı alınabilecek olup, gerçek kişilerle bu kapsamda bir veri paylaşımı ve katılma payı alınması söz konusu değildir. e-Devlet uygulaması ve GİB tarafından geliştirilen Dijital Vergi Dairesi, İnternet ve İnteraktif vergi daireleri, Elektronik Beyanname Uygulaması, Defter-Beyan Sistemi gibi elektronik uygulamalar üzerinden vergi kimlik numarası ve vergi levhası sorgulama ve doğrulama, beyanname gönderme, görüntüleme ve indirme, vergi bilgileri sorgulama ve görüntüleme, 'vergi borcu yoktur' yazısı talep etme ve alma gibi işlemler mükellefler ve mali müşavirler tarafından ücretsiz yapılabilmektedir. Bundan sonra da bu işlemler için ilave ücret alınmayacaktır."

Kurumlar Elektronik Entegrasyon Talep Etti

Kanuna eklenen ve katılma payı alınmasını öngören düzenlemenin amacı da açıklandı. Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

"Amaç, bahse konu uygulamalar üzerinden ücretsiz yapılan sorgulama ve doğrulama işlemlerinin, kendi iç işlemleri için yeterli olmayan, katma değerli hizmet sunmak ve tabi oldukları mevzuat gereği yapmaları gereken kontrolleri hızlı ve elektronik ortamda gerçekleştirmek isteyen bankalar, finans kuruluşları, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri, ödeme kaydedici cihaz üreticileri gibi kurum ve kuruluşlarla yapılacak bilgi paylaşımlarından katılma payı alınmasıdır. Bu kurumlar elektronik ortamda bilgi entegrasyonu talep edebilmektedir."

Bu durumda, GİB tarafından yapılan teknik geliştirmeler ve bu süreçlerin sürekli hizmet verebilir durumda tutulması amacıyla ilave işlemler gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kurumların kendi taleplerine bağlı olarak hayata geçirilecek elektronik ortamdaki bilgi paylaşımlarından katılma payı alınabilmesine ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı hazırlanarak kamuoyunun görüşüne sunulmuştur. Taslak tebliğde yer alan düzenlemeler, mükellef veya mali müşavirlerin yaptıkları işlemlerden ilave ücret alınmasını öngörmemektedir. Bu işlemler eskiden olduğu gibi ücretsiz yapılmaya devam edecektir.

Taslak metin, Dijital Vergi Dairesi ve diğer uygulamalar üzerinden ücretsiz ulaşılan bazı bilgileri, iç sistemlerine entegre etmek amacıyla elektronik ortamda bilgi paylaşımı talep eden kurumlardan alınacak katılma payına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Bu kapsamda, bazı basın ve yayın organları ile sosyal medyada yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

Muhabir: Murat Tanrıkulu