Şanlıurfa'da ilkbaharda ekimi yapılan, yazın bakımı ve sulaması tamamlanan kırmızı biberler, Ağustos ayında toplanmaya başlanıyor. Bu kırmızı biberler önce saplarından ve çöplerinden ayrıştırılıyor. Daha sonra özel makinelerle işlenip kurutulmak üzere bezlerin üzerine seriliyor. Farklı işlemler sonucunda biber, isot haline getiriliyor ve satışa sunuluyor. Bu iş sürecinde kadınlar, sıcak hava ve zorlu koşullar altında çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

AW019244_04

Zorlu Ama Değerli Bir Emek

İsot üreticisi Zübeyir Polat, işlerinin zorluğuna dikkat çekerek, biberin nasıl işlendiğini anlatıyor. Gün boyu süren emeklerinin ardından isotun farklı kalite seviyelerine göre 150 ila 300 lira arasında satıldığını belirtiyor. İsot üretiminde çalışan kadınlar ise zorluklarına rağmen bu işe gönülden bağlı olduklarını ifade ediyorlar. Ellerinden gelen en iyi ürünü ortaya çıkarabilmek için sabahın erken saatlerinden akşam geç saatlere kadar yoğun bir emek harcıyorlar.

AW019244_05

Acı ve Tat Bir Arada

İsotun yapım süreci, yoğun emek ve sabır gerektiren bir serüveni temsil ediyor. Kadınlar, isotun karakteristik siyah rengini kazandırmak için sırayla çeşitli işlemler gerçekleştiriyorlar. Zorluğuna rağmen bu işi severek yapan kadınlar, aile bütçesine katkıda bulunmanın gururunu yaşıyorlar. 

AW019244_11

AW019244_07

Kaynak: (İHA)