UNESCO tarafından 2017 yılında koruma altına alınan beyran, geçmişte sadece beylerin ağırlıklı olarak tattığı bir lezzet olarak bilinse de 500 yıllık köklü geçmişiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakmaya devam etmektedir. Beyran, oldukça özen gerektiren bir hazırlık sürecinin ardından sofralarda yerini alır. Yaklaşık olarak 9 saat boyunca kemik suyunda kaynatılan et, yüksek ateşte hızlı bir şekilde pişirilir ve dakikalar içinde servise sunulur.
Gaziantep'in zengin kültürünün bir parçası olan beyran, yaz kış demeden yıl boyunca keyifle tüketilmekte ve özellikle Gastronomi Festivali'nde büyük ilgi görmektedir. Beyran ustası Uğur Dertli, bu konuda şunları belirtti: "Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Gastronomi Festivali'nde, farklı illerden ve ülkelerden gelen misafirlerimizin yoğun ilgisini çekti ve büyük talep gördü."
Son yıllarda düzenlenen festivallerde, yerli ve yabancı misafirlerin odak noktası haline gelen beyran, Gaziantep'te bir gelenek haline gelmiş durumda. Uğur Dertli, "Önceden beyranı genellikle kahvaltılarda tüketirdik. Ancak son 15 yılda sabah ve akşam yemeği olarak da tercih edilmeye başlandı. Festivallerle birlikte ise ilgi odağı haline geldi" dedi.
Dertli ayrıca, beyranın turistler tarafından da büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, "İçinde kullandığımız et 9 saat kemik suyunda haşlanıyor. Kırmızı biber, karabiber, sarımsak ve limon gibi malzemelerle zenginleştiriliyor. Hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerimiz tarafından büyük ilgi görüyor. İlk defa tadanlar, yemeğin acı olduğunu fark ediyor ve daha az acılı yapılmasını istiyorlar. Biz de müşterilerimizin taleplerine göre hazırlayabiliyoruz" şeklinde konuştu.
Beyranın bir çorba olarak değil, zahmetli ve özen gerektiren bir yemek olduğunu vurgulayan Uğur Dertli, şunları ekledi: "Dışarıdan gelen misafirlerimiz, beyranı çorba olarak algılasa da aslında bu yemek oldukça özel bir lezzettir. Restoranlarımızda misafirlerimizi daha iyi ağırlayabiliyoruz. Ancak son yıllarda malzeme fiyatlarındaki artış nedeniyle beyranın fiyatı da yükseldi. Geçen yıl 75 TL olan fiyatı şimdi 115 TL oldu. Ancak bu lezzeti denemek için bu fiyat gayet uygun. Beyranın içindeki et, kemik suyu ve emeği düşündüğünüzde, bu rakam oldukça makul bir seçenek haline geliyor. Bu yemeği mutlaka tatmanızı öneriyoruz, çünkü bu, kültürel ve yerel bir lezzetin zirvesidir. Dışarıdan gelen misafirlerimiz, beyranın sıradan bir çorba olmadığını anladıklarında çok memnun kalıyorlar."