Anlaşmanın ilk aşamasında teslim edilmesi gereken son dört İsrailli esirin cenazelerinin teslim edilmesinin ardından, Filistinli esirlerin tahliyesi gerçekleştirildi.

İşgal altındaki Batı Şeria’daki Ofer Askeri Cezaevi ve Ketziot Hapishanesi'nden tahliye edilen Filistinli esirler, Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim edildi. Ramallah’a ulaşan Kızılhaç konvoyu, kalabalık bir grup tarafından karşılandı.

3A185827 3Cb6 1517 7De0 C118C2Ff1Af1

Bu takasla birlikte, anlaşmanın ilk aşaması kapsamında serbest bırakılan toplam Filistinli esir sayısı 1776’ya ulaştı. Şimdiye kadar 33 İsrailli esir karşılığında bu takas işlemi tamamlandı.

HAMAS’a bağlı Esirler Medya Ofisi, İsrail’in 151’i müebbet ve ağır hapis cezasına çarptırılmış 641 Filistinli esiri serbest bırakacağını duyurmuştu. Bu esirlerin 42’sinin Batı Şeria ve Kudüs’e, 12’sinin Gazze’ye, 97’sinin ise yurt dışına gönderileceği belirtildi.

3A185827 9501 F47A 514A 3Aca572Da575

Öte yandan, 7 Ekim 2023 sonrası Gazze Şeridi’nden kaçırılan 490 Filistinli esir—aralarında 45 kadın ve çocuğun da bulunduğu—serbest bırakıldı. Daha önce 620 Filistinli esirin tahliyesi İsrail tarafından geciktirilmişti.

HAMAS, esir takasının yedinci turu kapsamında 22 Şubat’ta Gazze Şeridi’nde tuttuğu altı İsrailli esiri serbest bırakmıştı. Ancak İsrail, Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını askıya aldığını açıklamıştı.

Taraflar arasında yürütülen müzakereler sonucunda kriz çözüldü ve takas süreci tamamlandı.

Kaynak: AA