İki gün süren seminerin ikinci bölümü bugün gerçekleşti. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe birçok basın mensubu ve gazeteci katıldı.

Panelde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Gaziantep Bölge Müdürü Mücahit Taşkın, Afet Haberciliği ve Kriz İletişimi Eğitimi konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

Taşkın, "Hem depremzedesi olarak hem de görevimin bilinciyle hareket etme sorumluluğunu taşıyorum. Depremin başlangıcında nasıl bir etki yaratabileceğini önceden kestirmek zorundayızdı. Bu zor dönemi nasıl aşabileceğimizi düşünmeliyiz. Basın mensuplarına, sahada karşılaşabilecekleri olası sorunları nasıl çözebileceklerini düşünmelerini ve bunları hızla uygulamalarını öğrettik. Depremin ilk saatlerinden itibaren her türlü kaynağı seferber ettik." dedi.

Panelde, dijital ve sosyal medyanın yükselmesiyle birlikte yanlış bilginin daha sık tartışıldığına dikkat çekildi.

Afete karşı toplumları ve şehirleri hazırlamada medyanın önemli bir rol oynadığına vurgu yapılan panelde, gazetecilerin afetler öncesinde hazırladıkları raporlarla halkı bilinçlendirdiği vurgulandı.

Panelde, afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında medyaya düşen görevler olduğuna dikkat çekilirken, medyanın sadece gözlem yapmadığı, dosya haberleriyle vatandaşları, sivil toplumu ve değerleri savunduğu belirtildi.

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin anlaşılması açısından bu tür eğitimlerin önemli olduğuna dikkat çekilen panelde, acı olayların yaşandığı felaketlerin birçok deneyim kazandırdığı ifade edildi.

Afetler sırasında basın çalışanlarının büyük sorumluluklar taşıdığına dikkat çekilen panelde, gazetecilerin sosyal medya kullanımının da bu bağlamda hayati öneme sahip olduğu vurgulandı.

Düzenlenen ikinci oturumda, daha önce savaş muhabirliği yapmış ve afet bölgelerinde haberler yapmış gazeteciler, depremler gibi felaketler ve afet dönemlerinde yaşadıkları haber deneyimlerini paylaştılar.

Kaynak: (İLKHA)