ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin savunma bakanları, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in de katıldığı toplantı, Napoli'deki tarihi Palazzo Reale'de (Kraliyet Sarayı) başladı.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, konuklarını tek tek karşıladıktan sonra toplantının açılışında yaptığı konuşmada, G7 formatında ilk kez savunma bakanlarının bir araya geldiğini vurguladı. Crosetto, G7'nin genellikle jeopolitik, sosyal ve ekonomik meseleleri ele aldığını, ancak bu kez güvenlik ve savunma konularının da derinlemesine tartışılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Crosetto, dünyanın giderek daha fazla istikrarsız senaryolarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik acımasız saldırıları, Orta Doğu'daki kritik durum, Sahra Altı Afrika'daki ciddi istikrarsızlıklar ve Hint-Pasifik'teki artan gerilimler, giderek bozulan bir güvenlik tablosu oluşturuyor ve geleceğe dair olumlu bir beklenti sunmuyor." dedi.

Kaynak: AA