Havaların kurak ve sıcak olması nedeniyle tarla faresi popülasyonunda ciddi artış oldu. Diyarbakır İl Tarım Müdür yardımcısı Mustafa Korkutan, üreticileri tarla faresi zararına karşı uyardı.

Bu yıl Diyarbakır İl Tarım müdürlüğü 5.000 kg Tarla fare ilacı çiftçilere dağıtılacak. 

Önceki yıllarda Diyarbakır il tarım müdürlüğü, Diyarbakır’da tarla fare ilacı 1500 kg dağıtılırken, bu yıl tarla farelerin çoğalması nedeniyle 5.000 kg çiftçilere verilecek 

Havaların sıcak ve kuru geçmesi nedeniyle kışlık buğday, arpa ekili tarla ve mera alanları için tarla faresi en önemli tehdit haline geldi.  Diyarbakır İl Tarım Bitkisel üretim müdürü Sedat Bayar, fare tehdidine dikkat çekerek önlem alınmazsa verim ve kalite bakımından büyük zarar oluşacağı ifade etti.

9D474Cae D77F 426B 8188 D1Fbb3Dbb66A

Bu yıl tarla faresi tehdidi

Genel iklimsel koşulların tarla faresi popülasyonunda ciddi artışa neden olduğu görüldüğünü ifade eden Diyarbakır İl Tarım Müdür yardımcısı Mustafa Korkutan, Tarla fareleri kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yapmaktadır. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam etmektedirler. Tarla fareleri ülke genelinde tarımsal üretimde verim ve kaliteyi önemli ölçüde tehdit eden bir zararlı olup zarar dereceleri popülâsyon yoğunluğuna bağlı olarak, üreticilerimiz popülasyonun yüksek görüldüğü alanlarda zaman geçirmeden çevreye ve diğer canlıları dikkate alarak mücadeleye başlamalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Aksi takdirde tarlalarda telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşılabilecektir. 

D9A11Ad1 C9F1 49A1 85F9 9D1E48D5Eb07

Tarla faresi delikleri:

Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar;

- Beslenme deliği,

- Toprak çıkarma deliği ve

- Dışkılama deliğidir.

Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Deliklere dikkatle bakıldığında Toprak çıkarma deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır.

E83056Bf 61B7 4B1F 95Fe 0Cfaf1De344F

MÜCADELESİ:

Doğal düşmanları:

Doğal düşmanları kedi, köpek, gelincik, sansar, baykuş, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı alanlarda tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutarlar. Bu canlıların korunmaları için bilinçsiz ve gereksiz avlanma yapılmamalı ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı aşırı tarım ilacı kullanılmamalıdır.

26B1A656 E086 4E31 87D5 C2E1851Cde9C

Tarım İl ve İlçe müdürlüklerinden temin edilebilecek olan çinko fosfürlü zehirli yemler işlek deliklere 5 adet gelecek şekilde delik ağzının iç kısmına tahta kaşık vs. ile el değmeden konulmalıdır.

Müteakip günlerde ise mücadele yapılan saha dolaşılmalı, ölmüş olan fareler toplanıp derince bir yere gömülmelidir.

İlaçlı yemler çocuklardan, hayvanlardan uzakta kilit altında tutulmalıdır.

Çinko Fosfürlü Zehirli yemler İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat edilerek temin edilebilir.

DEĞERLİ ÇİFTÇİLER !

TOPLU MÜCADELE YAPALIM, ÜRÜNLERİMİZİ TARLA FARESİNE YEM ETMEYELİM.

8Ab7E9Ad C240 4B2F B2F6 65474Beffea126B1A656 E086 4E31 87D5 C2E1851Cde9C

Muhabir: Sedat Erdinç