Albayrak, nemli ortamların ilaçların düşünülmeyen bir düşmanı olduğunu ifade ederek, "Banyo ve mutfak gibi nemli alanlar, ilaçlar için uygun saklama yerleri değildir. Işık almayan, nem oranı düşük ve 25 derecenin altında bir sıcaklıkta saklanmalıdır." uyarısını yaptı.
"İlaçları doğru yerde saklayın"
İlaçların yanlış saklama yöntemleri arasında en yaygın hatalardan birinin tüm ilaçları buzdolabının kapı rafında saklamak olduğunu söyleyen Albayrak, ilaçların etkinliğini korumak için bazı önemli hususlara dikkat çekti.
Albayrak, çocukların ulaşamayacağı bir yere ilaçların yerleştirilmesinin hayati önem taşıdığını belirterek, "İlaçları, duvara monte edilmiş, güneş ışığı almayan bir ecza dolabında muhafaza etmeliyiz. Banyo ve mutfak gibi nemli ortamlarda ilaç saklamak, ilaçların kimyasal yapısını bozabilir ve etkisini azaltabilir. Eğer eczacınız ilacı buzdolabında saklamanız gerektiğini söylediyse, bu ilacı buzdolabının iç bölmelerinde saklamalısınız." dedi.
"Kullanma talimatını mutlaka okuyun "
Albayrak ayrıca, ilaçları kullanırken içindeki talimatları okumanın ve prospektüsündeki yönergeleri takip etmenin önemine dikkat çekti, "Her ilacın kutusunda kullanım talimatları ve saklama koşulları bulunur. İlaçları kullanırken son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmeliyiz ve orijinal kutularında saklamalıyız." dedi.
İlacın saklanma süresi hakkında bilgi yoksa ne yapmalıyız?
İlacın saklanma süresi hakkında bilgi bulunmuyorsa ne yapılması gerektiğini de açıklayan Albayrak, "Toz halindeki antibiyotikler sulandırıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 10 gün içinde tüketilmelidir. Aynı şekilde göz damlaları açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanılmalıdır. Bazı ilaçların kutularında bulunan nem absorbanları ilacı nemden korur, bu nedenle çıkartılmamalıdır. Eğer ilaç prospektüsünde saklanma süresi hakkında bilgi yoksa, ilacın fiziksel özelliklerinde belirgin bir değişiklik olmadığı sürece son kullanma tarihine kadar kullanılabilir." diye bilgi verdi.
Son kullanma tarihi geçmiş ve ihtiyaç fazlası ilaçlar ne yapılmalı?
Son kullanma tarihi geçmiş veya fazla ilaçların nasıl ele alınması gerektiği konusunda da bilgi veren Albayrak, "Bu ilaçların yanlışlıkla zehirlenmelere veya yanlış ilaç kullanımına neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle bu ilaçları en yakın sağlık kuruluşuna teslim etmek en doğrusudur. Sağlık kuruluşları, bu ilaçları uygun bir şekilde imha edecektir." şeklinde konuştu.
"Tavsiye üzerine değil doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır"
Albayrak ayrıca, komşu veya akrabaların kullanmış olduğu ilaçların kişilere farklı etkiler yapabileceğini belirterek, "Tavsiye üzerine ilaç kullanmak riskli bir davranıştır. Her bireyin tedavisi kişiseldir ve doktor, tedaviyi kişinin özel koşullarına göre düzenler. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamalıyız." şeklinde uyardı.