Euro-Med açıklamasında, işgalin Gazze’nin kuzeyinde insani yardım ve temel malzemelerin girişini 40 günden fazla bir süredir engellediğini vurguladı. Örgüt, işgal altındaki üç hastanedeki hastalar ve on binlerce Filistinlinin gıda ve sağlık hizmetlerinden yoksun bırakılarak ciddi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Örgüt ayrıca 25 Eylül'den itibaren Gazze'nin kuzeyine her türlü insani yardımın engellendiğini, ardından bölgenin yoğun bir saldırıya maruz bırakıldığını ifade etti. İşgal kuvvetlerinin 36 gün boyunca yüzlerce evi ve barınakları bombalayıp yıkarak yaklaşık 1.900 Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 4 binden fazla kişinin yaralanmasına ve on binlerce insanın zorla göç etmesine yol açtığı bildirildi.

Kuzey Gazze’nin hâlâ ağır bir kuşatma altında olduğunu belirten Euro-Med, halkın yiyecek, su ve tıbbi malzemelerden yoksun bırakıldığını, bu kaynakları arayanların ise saldırıya maruz kaldığını kaydetti. Bölgeyi terk eden Filistinlilerin açlık ve beslenme yetersizliği konusunda endişe verici açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Euro-Med, bunun açlık ve hastalıklarda artışa işaret ettiğini ifade etti.

Gazze’nin kuzeyinden kaçan binlerce kişinin, temel ihtiyaçları yüksek fiyatlardan dolayı karşılayamadığını vurgulayan Euro-Med, bu kıtlık krizinin, Filistin halkına yönelik soykırım niteliğinde olduğunu belirtti. Örgüt, yaşanan krizin geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaştığını ve her gün onlarca insanın hayatını kaybetme riski taşıdığını ifade etti.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü, kuzey Gazze’deki eşi görülmemiş yoksunluk nedeniyle resmi kıtlık ilan edilmesi ve tüm Gazze Şeridi’ne insani yardımların bir an önce ulaşması gerektiğini belirterek, hayati malzemelerin geçişine acilen izin verilmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: İLKHA