Amerikan Kalp Derneği ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), tamamen etten kaçınmak yerine daha çok bitkisel gıdalara dayalı, az miktarda et içeren dengeli bir beslenme öneriyor.

Et Tüketimini Azaltmanın Sağlık Üzerindeki Olası Yararları

Araştırmalar, et tüketiminin azaltılmasının ya da tamamen bırakılmasının şu hastalıkların riskini düşürebileceğini gösteriyor:

  • Kalp hastalıkları

  • İnme (felç)

  • Obezite

  • Yüksek tansiyon

  • Tip 2 diyabet

  • Bazı kanser türleri

Beslenme uzmanı Kerry Gans, bu sağlık faydalarının çoğunun, doymuş yağ alımının azalmasıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor. Özellikle kırmızı et ve işlenmiş etler, yüksek oranda doymuş yağ içeriyor ve bu yağlar birçok kronik hastalıkla ilişkilendiriliyor.

Beslenme uzmanı Shaunalee Swanz ise etten uzak bir beslenmenin vücutta iltihaplanmayı azaltabileceğini vurguluyor. Özellikle işlenmiş etler, iltihaplanmaya neden olabilirken, bitkisel protein kaynaklarının bu riski düşürebileceğini belirtiyor.

Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Olabilir?

Et tüketmeyi bırakmanın etkileri, kişinin önceki beslenme alışkanlıklarına ve etin yerine koyduğu gıdalara bağlı olarak değişir. Potansiyel değişiklikler şunlar olabilir:

  • İltihaplanma azalabilir, bu da kolesterol seviyelerini ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.

  • Bağırsak florası değişebilir. Bitkisel besinler, sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik edebilir.

  • Sindirim ve bağışıklık sistemi güçlenebilir.

Besin Eksikliği Riski Var Mı?

Etten vazgeçen kişilerin en çok dikkat etmeleri gereken konu, bazı besin ögelerinin eksikliği olabilir:

  • Protein

  • Demir

  • B12 Vitamini

  • Çinko

  • Kalsiyum ve D Vitamini

Ancak uzmanlar, bu besin öğelerinin bitkisel kaynaklardan da alınabileceğini belirtiyor. Örneğin:

  • Demir: Mercimek, fasulye, ıspanak, kuruyemişler

  • B12: Takviye ürünler veya B12 ile zenginleştirilmiş gıdalar

  • Çinko: Tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler

  • Kalsiyum ve D Vitamini: Badem sütü, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyumla zenginleştirilmiş tofu

Ne Hissedersiniz?

Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Et yerine besin değeri yüksek gıdalar (meyve, sebze, baklagiller) tüketen kişilerde aşağıdaki değişiklikler gözlemlenebilir:

  • Enerji seviyelerinde artış

  • Sindirimde iyileşme

  • Uyku kalitesinde artış

Ancak, bazı kişiler özellikle yeterli besin almazlarsa yorgunluk hissedebilirler.

Kaynak: Haber Merkezi