Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Bu yılın ilk 7 ayında Bosna-Hersek'i ziyaret eden turistler arasında Türk vatandaşlarının ilk sırada yer alması bizleri memnun ediyor. Kimlikle seyahat imkânı sağlayacak bu anlaşma, halklarımız arasındaki ilişkileri daha da geliştirecek," ifadelerini kullandı.

Bosna-Hersek’in Kalkınma Projelerine Destek Sürecek

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıl sonunda 1 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini belirterek, bu rakamın daha da artırılması için karşılıklı ticaretin geliştirilmesi konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Ayrıca Saraybosna-Belgrad otoyolu projesine ilişkin çalışmalara hız verilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Bosna-Hersek’in enerji ve altyapı başta olmak üzere kalkınma projelerine desteğin devam edeceğini ifade etti.

Askeri ve Savunma Sanayi İş Birliği Gündemde

Toplantıda, askeri ve güvenlik alanlarındaki iş birliğinin de ele alındığını belirten Erdoğan, savunma sanayiinde nasıl daha fazla iş birliği yapılabileceği konusunda Bosna-Hersek lideri ile görüştüklerini dile getirdi. Erdoğan ayrıca, FETÖ ile mücadele konusundaki beklentilerinin de altını çizdi.

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Srebrenitsa soykırımını anma günü ilan edilmesini destekleyen ülkeler arasında yer aldığını hatırlatarak, Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in "Unutulan soykırım tekrarlanır" sözünden ilham aldıklarını ve soykırımın gelecek nesillere anlatılması için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Gazze'deki Durum Srebrenitsa ile Kıyaslandı

Erdoğan, basın toplantısında Gazze’de yaşanan olayları da gündeme getirerek, "90’lı yıllarda Bosna-Hersek'teki katliamın benzerini bugün Gazze’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında görüyoruz. Srebrenitsa soykırımının sorumluları nasıl uluslararası mahkemelerde yargılandıysa, Gazze’deki olayların failleri de hesap verecektir," dedi.

Kaynak: Haber Merkezi