Nisan ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini %38'e çıkarmasının ardından, temmuz ayında memur ve emeklilerin maaş artışları merak konusu oldu.

Kamuoyunda, emeklilere yönelik üç farklı artış senaryosu konuşuluyor. SSK ve Bağkur emeklileri ile kamu görevlisi emeklilerinin ne kadar zam alacağı ve en düşük emekli maaşının miktarı merak ediliyor.

Konu hakkındaki görüşlerini paylaşan Sosyal Güvenlik Danışmanı Emin Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Bilindiği gibi, emekli maaşları yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında, enflasyon oranına göre belirlenmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası, yüksek enflasyonu kontrol altına almak için çeşitli önlemler almaktadır. Merkez Bankası'nın enflasyon raporuna göre, hedeflenen yıl sonu enflasyonu %38'e yükseltilmiştir. Şu anda merak edilen, 2024 yılının ikinci yarısında enflasyonun seviyesidir.

Mayıs ayında enflasyonun yıllık bazda %75 seviyelerine ulaşması bekleniyor. Baz etkisi ve sıkı para politikalarının etkisiyle, enflasyonun hedeflenen seviyeye düşürülmesi planlanıyor.

4 AYLIK ENFLASYON ARTIŞI BELİRLENDİ

2024 yılı Nisan ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla, SSK ve Bağkur emeklilerine bu yılın ilk 4 ayı için %18,72'lik bir enflasyon artışı kesinleşti.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE YAPILACAK ARTIŞ

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 2024 Mayıs ayında enflasyonun %3, 2024 Haziran ayında ise %2,54 olması bekleniyor. Bu verilere dayanarak, 2024'ün ilk altı ayındaki enflasyon oranının %25,39 olacağı tahmin ediliyor. Bu da SSK ve Bağkur emeklilerinin alacakları artışı belirleyecek.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNE YAPILACAK ARTIŞ

Memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme devreye girdiği için, Temmuz ayında %19,39'luk bir maaş artışı olacağını tahmin ediyorum.

EMEKLİLER İÇİN ÜÇ FARKLI ARTIŞ FORMÜLÜ!

Şu anda kamuoyunda, emeklilere yönelik 3 farklı artış senaryosu konuşuluyor. Bunlar, taban maaşın artırılması, refah payı ve kök maaşa ek artış formülleridir. Bu üç formülü değerlendirirken:

1- TABAN MAAŞIN ARTIRILMASI

Şu anda 10.000 TL olan taban maaşın, muhtemelen 12.500 TL veya 15.000 TL seviyelerine çıkacağını tahmin ediyorum. Çünkü maaş artışları genellikle kök aylıklara yapılır, özellikle de 2000 sonrası emekli olanlar arasında 5.500 TL ile 6.000 TL arasında kök aylık alanlar bulunmaktadır.

Yaklaşık 16 milyon emekliden 7 milyonu taban aylığın altında kök maaş alıyor. Bu nedenle, kök aylığı 8.000 TL'nin altında olanların artış alamayacağını düşünerek, taban aylığın artırılacağını tahmin ediyorum.

2- REFAH PAYI

Daha önceki artışlara bakıldığında, her zaman refah payı adı altında ilave artış yapıldığını biliyoruz. Özellikle bu dönemde, refah payının kamu görevlisi emeklileri için yapılacağını tahmin ediyorum. Temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklilerinin alacakları artış %25,39 iken, kamu görevlisi emeklilerinde toplu sözleşmeden kaynaklı artış %19,39 olacak. Aradaki %6'lık farkın eşitleneceğini ve %6 oranında kamu görevlisi emeklilerine refah payı verileceğini düşünüyorum.

3- KÖK MAAŞA EK ARTIŞ

Kök maaşa ek artış yapılması, bütçe dengelerinin değişmesi anlamına gelir. Bu olasılığı biraz uzak görüyorum. Sadece taban aylığın altındakilere ek artış yapılması, tüm emekliler arasında huzursuzluğa neden olabilir. Bu nedenle, ekonomi ekibi kök maaşa ek artıştan biraz uzak durabilir.

EN ETKİLİ FORMÜL HANGİSİ?

Emeklilere yapılacak düzenlemede, en güçlü beklenti en düşük emekli maaşının 12.500 TL ile 15.000 TL arasına çıkarılması ve SSK, Bağkur ve kamu görevlisi emeklilerinin artışlarının yaklaşık %25 seviyesinde eşitlenmesidir."

Kaynak: (Haber Merkezi)