GÜBRE YATIRIMI, DİYARBAKIR BÖLGESİNE CANLILIK GETİRECEK
Şirket, Diyarbakır’da başladığı yatırım kararını, geçtiğimiz 2023 Mayıs ayında Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından aldı. Bölgenin yeniden yapılandırılmasına destek olmak amacıyla Diyarbakır’da bir gübre fabrikası kurma kararı verdiklerini belirten iş insanı Necat Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırımızı tarımı beşiği olan Mezopotamya da kuruyoruz. Yatırımı 2023 Mayıs ayında başladık. 2024 Mart ayında üretimi hedefliyoruz. Dedi.
Akaydın, Biz firma olarak üniversite ve araştırma kurumları ile içerisinde yerli ve yabancı alanlarda doçent doktor ve hocalarımızla beraber Ar-Ge birimin başında emekli öğretim üyesi Cumalı Karaman hocamızla beraber bu yola çıktık. Diye konuştu.
Türkiye’de kendi alanında özel sektörde en büyük tesis
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kurulumu devam eden gübre entegre tesisi Mart 2024 üretime geçmeyi planladığını ifade eden Necat Akaydın, Diyarbakır’da hayata geçireceğimiz yıllık 300 bin tonluk 4 çeşitte, Sıvı, katı toz grubu ve ilaç gübre fabrikası aynı zamanda Valilikte Çed raporu alınarak, ayrıca Atık hayvan kanının değerlendirilmesi ile hem doğal yollardan toprak yenileniyor hem de tarımında dışa bağımlılığa karşı yeni bir çözüm olanağı ortaya çıkıyor. Entegre Gübre fabrikamız bölgenin sanayisine ve tarımına büyük katkı sağlayacak. Dedi.
FABRİKAYI DİYARBAKIR’DA KURMA AMACIMIZ BÖLGEDE GENİŞ TARIM ALANLARINA SAHİP OLMASIDIR.
Diyarbakır’ın Bismil doğumlu İş insani Necat Akaydın, Bu fabrikanın Diyarbakır’da kurmamızın amacı coğrafya olarak güneydoğu tarım alanları çok geniş olduğu yerleri kapsıyor. Biz Bismilli ve tarım kökenli bir aileyiz. Burada gübre tüketimi ihtiyacı çok fazla, bizde bu ihtiyacı Diyarbakır’da giderme hedefindeyiz.
Gübre fabrikamıza, ham maddeler gelmeye başladı. Makine montaj parkları devam ediyor. Dedi.
İLK ETAPTA 250 KİŞİ ÇALIŞACAK
Gübre fabrikamızda, 250 kişi ilk başta çalışacak, tam kapasiteye geldiğinde 750 kişi istihdam edileceklerini ifade eden Akaydın, Gübre ne yazık kı ülke olarak %95 ithal ediyoruz.
Şu an enerji sektöründen sonra dışa bağımlılığın en çok gübre sektörüdür.
Bu tesis bir entegre tesisidir. Sıvı katı toz grubu ve ilaç olarak Türkiye’de kendi alanında özel sektörde en büyük tesistir. Üretim kapasitesi günlük kendi grupları içinde günlük toplandığında 1350 ton’dır.
52 BİN M2 ÜZERİNDE KURULU 18 BİN M2 KAPALI ALAN ÜZERİNDE KURULDU
Akaydın, 52.000 m2 üzerinde kurulu bu tesis 18 bin m2 kapalı alanı var bu tesis yeni teknolojileri kendi bünyesinde barındırıyor. Ful yeni nesil akıllı ürünler üretecek bir tesisdir. Kaliteli gübre üretimi ile çiftçilerimiz kullandıklarında farkı görecektir. Kullandığımız makineler, 1960 yıllardaki makineler değil, son teknoloji sıfır gübre makineleri kuruyoruz. Diye konuştu.