Gayrimenkul sektöründe artan fiyatlar ve değişen talepler, sektördeki dengeleri kökten değiştirdi. Türkiye’de son aylarda yaşanan ekonomik sorunlar ve hükümetin faiz politikaları, emlak sektöründeki geleneksel hareketli dönemleri bile durma noktasına getirdi. Yaz tatili, düğün sezonu, atama ve tayin dönemlerinde yoğunluk yaşanan bu dönemde, emlak piyasasında ciddi bir durgunluk yaşanıyor.

Emlak Yönetim Uzmanı Kasım Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sıfır dairelerin fiyatlarının yüksek olması, ikinci el dairelerin fiyatlarını da artırdı” diyerek, gayrimenkul sektöründe yaşanan daralma ve sıkışıklığın 2024’ün başlarından bu yana sürdüğünü dile getirdi. Aydın, yüksek girdi maliyetleri ve yeni projelerin piyasaya çıkmaması nedeniyle ikinci el konutların fiyatlarının da sıfır daireleri takip ettiğini belirterek, piyasada fırsatçılık ve şişirme fiyatların arttığını söyledi.

Aydın, kira fiyatlarının yüksek olmasının sektördeki sorunlardan biri olduğuna dikkat çekerek, yaz sezonu nedeniyle düğünler, öğrencilerin gelmesi ve tayinlerin başlamasıyla yeterli gayrimenkul bulunmamasının bir sıkıntı yarattığını belirtti. Piyasada gayrimenkul fiyatlarının düşeceğine dair oluşan algının yanlış olduğunu vurgulayan Aydın, “Yeni inşaat maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ikinci el daireler de fiyat artışını takip ediyor. 2024 baharına doğru yüzde 30-40 bandında bir fiyat artışı bekleniyor” dedi.

Maliyetler düşmeden fiyatlarda bir gerileme beklenmemesi gerektiğini belirten Aydın, “Gayrimenkul piyasasında yaşanan sorunlar, üst makamların yapacağı kanuni düzenlemeler ve denetimlerle çözülebilir. Maliyetler düşmediği sürece fiyatların aşağı yönlü hareket etmesi beklenmemelidir” ifadelerini kullandı.

Aydın, yabancı müşterilerin ırkçı politikalar nedeniyle gelmemesinin piyasadaki para akışını olumsuz etkilediğini ve bazı gayrimenkul sahiplerinin aşırı yüksek fiyat taleplerinin piyasada şişirilmiş bir algı yarattığını belirtti. Piyasada fiyatların düşmediğini, yüksek fiyatların gerçek rakamlara çekilmesiyle bu algının oluştuğunu açıkladı.

Son olarak, sektörde yaşanan sorunların denetimsizlikten kaynaklandığını ifade eden Aydın, “Gayrimenkul sektörüne yönelik kanunların bir an önce yürürlüğe girmesi ve bu işi yetkili kişilerin yapması, denetim açısından önemli. Yetkisiz kişilerin sektörde faaliyet göstermesi, güveni zedelemektedir” dedi.

Kaynak: İLKHA