Kiralık Ev Sayısında Artış, Kiralarda Düşüş
Deprem sonrası büyük bir kriz haline gelen kiralık konut sorununun giderek azaldığını ifade eden Platin, son dönemde kiraların yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğünü söyledi. Ramazan Bayramı sonrası konut arzının daha da artacağını dile getiren Platin, Suriyelilerin dönüş hızının da bu dönemde yükselmesini beklediklerini kaydetti.
"Kiralar Yüzde 30 Civarında Düştü"
Konut piyasasındaki son durumu değerlendiren Platin, "Şu an kiralık ev bulmak daha kolay hale geldi. Kiralar da yaklaşık yüzde 30 oranında düştü. Satılık daire fiyatları ise oldukça düşük seviyelerde. Örneğin, 5 milyon 200 bin liraya mal ettiğimiz bir daire için şu an verilen en yüksek teklif 4 milyon 500 bin lira. Yani maliyetinin altında fiyatlar söz konusu. Bu durum biz emlakçılar ve müteahhitler açısından sıkıntı yaratıyor. Devletin bu konuda müteahhitlere destek olması faydalı olacaktır." dedi.
İnşaat Sektöründe İşçi Sıkıntısı Büyüyor
Suriyelilerin dönüşüyle birlikte inşaat sektöründe işçi açığının artacağına dikkat çeken Platin, "Şu an bile ciddi bir eleman sıkıntısı çekiyoruz. İşçi ve inşaat maliyetleri her geçen gün yükselirken, konut fiyatları sabit kalıyor. Suriyelilerin gidişiyle iş gücü açığı daha da büyüyecek. Şu an bile işçi bulmak için büyük çaba harcıyoruz. Bayram sonrası bu sorun daha da derinleşebilir." ifadelerini kullandı.
"Bayram Sonrası Kiralık Ev Sayısı Daha da Artacak"
Önümüzdeki süreçte kiralık konut sayısının daha da artacağını dile getiren Platin, "Okulların tatil olmasıyla birlikte Suriyelilerin büyük bölümü ülkelerine dönmeyi planlıyor. Onlarla yaptığım görüşmelerde çoğunun bayramdan sonra gideceğini söylüyorlar. Bu durumda kiralık konut arzı artarken, inşaat sektöründe işçi bulmak zorlaşacak. Özellikle Gaziantep'te eğer yurt dışından işçi gelmezse inşaat sektörü ciddi zorluk yaşayacaktır." dedi.
"Faiz Oranları Satışları Etkiliyor"
İnşaat sektöründeki durgunluğu değerlendiren Platin, "Şu an satılık daire sayısı fazla ancak alıcı bulmak zor. Fiyatlar maliyetin altına düşmüş durumda. Ödemesi olan müteahhitler adeta zararına satış yapıyor. Örneğin, 5 milyon 200 bin liraya mal edilen bir daireye şu an en fazla 4 milyon 500 bin lira teklif ediliyor. Bu durumda 700 bin lira zarar edilmiş oluyor. Konut satışlarının yavaşlamasında faiz oranlarının etkisi büyük. Devletin sunduğu yüzde 40-45 faiz oranları insanları konut almak yerine parasını faize yatırmaya yönlendiriyor. Bu nedenle emlak piyasası canlanamıyor. Faiz oranlarının düşürülmesi gerekiyor, aksi halde sektör büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır." şeklinde konuştu.