Merkez Bankası, eylül ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Buna göre yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,14’e düşerken, dolar/TL beklentisi 37,16 olarak açıklandı. Anket, büyüme beklentilerinde de düşüşe işaret ederken, özellikle milyonlarca emekli ve memur için zam oranlarında ipuçları verdi.

MEMUR VE EMEKLİLERE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Merkez Bankası’nın tahmininin gerçekleşmesi durumunda, 2024'ün ikinci yarısında enflasyon oranı yüzde 14,76 olacak. Bu durumda SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, refah payı eklenmezse, yüzde 14,76 oranında zam alacak. Memurlar ve memur emeklileri için ise enflasyon farkı yüzde 4,33 olacak, Ocak ayı zammı ise toplamda yüzde 10,59’a çıkacak. Ayrıca, kök maaş uygulamasına göre en düşük emekli maaşının 14-15 bin lira seviyesine çıkarılması gündemde. Ankara kulislerinde bu düzenleme konuşuluyor.

ZAM ORANLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Memur ve emekli maaşları için enflasyon büyük önem taşıyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri her 6 aylık enflasyon oranına göre zam alırken, memur ve memur emeklilerine toplu sözleşme gereği yüzde 6 zam verilecek ve bu orana enflasyon farkı eklenecek.

TEMMUZ ZAMMI NE KADARDI?

Memur ve emekliler, yılda iki kez maaş zammı alıyor. Temmuz ayında SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 27,73, memurlara ise yüzde 19,31 oranında zam yapıldı. En düşük emekli maaşı ise 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltildi.

Kaynak: Haber Merkezi