Sabah gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, emekli maaşlarına ek artış üzerine çalışmalar yapıyor. Emeklilere yapılacak ek artışın Ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahmini doğrultusunda, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranına göre ek zam hesaplanacak.

Emekli maaşlarındaki prim-aylık dengesizliği giderilecek ve en düşük emekli aylığı olan 7500 TL yükseltilecek. Emeklilere bayram ikramiyeleri de artırılacak. Emeklilerin aylıklarında kademeli artışla, daha düşük maaş alanlara daha fazla zam yapılması hedefleniyor.

Emekli zamıyla ilgili bazı merak edilen soruların yanıtları şu şekilde:

- Ek zam kök aylık üzerinden mi hesaplanacak?


Emekli maaşlarına ek zamda "Prim-aylık dengesizliğinin düzeltilmesi, sabit bir zam ve en düşük emekli aylığının yükseltilmesi" olmak üzere 3 ana başlık bulunuyor. Emekli maaşlarına kademeli bir artışla, prim ödeme süresi ile aylık arasındaki bağın kısmen düzeltilmesi amaçlanıyor. Kademeli artışın kök aylık üzerinden yapılması öngörülüyor. Temmuz ayında refah payı dahil edilerek emeklilere %25 zam yapıldı. En düşük emekli aylığı 7500 TL olarak belirlenirken, zamlar kök aylık üzerinden hesaplandığında, yaklaşık 6 milyon emeklinin aylıklarına yansıyan artış 100-200 TL civarında kaldı. Prim-aylık dengesizliğinin düzeltilmesi öncelikli hedefler arasında.

- Eğer Ekim ayında ara bir zam kararı çıkarsa, ne zaman yürürlüğe girecek?


Bu yılın ikinci yarısında emeklilere toplamda %25 zam yapıldı. Temmuz ayındaki zam emeklilerin kök aylıklarına uygulandı. Mevcut takvime göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında bir zam alacaklar, memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı kazanacaklar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan dönüşü "ara zamma" ilişkin mesajı, emeklilere Ocak ayında yapılacak zam öncesinde bir iyileştirme yapılacağı şeklinde yorumlanıyor. Bu yıl olduğu gibi refah payı dikkate alınarak oransal bir artışla iyileştirme yapılması birinci seçenek olarak görünüyor. Bu durumda, Ocak ayını beklemek yerine doğrudan bir ara zam yapılabilir. Memurlara olduğu gibi, emeklilere de sabit bir artış yapılması seçenekler arasında bulunuyor.

- Bağ-Kur'luların prim gün sayısı olan 9000 ne zaman azaltılacak?


Küçük esnaf ve tüccarların emekli olabilmek için gerekli olan prim gün sayısı, SGK'lı çalışanlarla aynı seviyeye getirilmesi hükümetin sözlerinden biri. Yapılacak düzenleme ile 10 ve daha az çalışanı olan işletmelerde Bağ-Kur'luların prim gün sayısı 9000 yerine 7200 olacak. Bu değişiklikle, 1800 gün daha az prim ödeyerek, 5 yıl erken emekli olma fırsatı sunulacak. Bu düzenlemenin yeni yasama döneminde Meclis'ten geçmesi bekleniyor.

- Emeklilerin 2024 yılı için geçerli zam oranları ne zaman belli olacak?

Bakanlık, emeklilere yönelik zam formülleri önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, ardından Meclis'e sunacak. Yapılacak yasal düzenlemelerde refah payı veya sabit bir zam düzenlemesi öngörülüyor. Emekliler, 2024 yılında enflasyon zammıyla gelecek artış oranını 3 Ocak'ta öğrenecekler. SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında bir zam alacaklar, memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı kazanacaklar.

Kaynak: (Haber Merkezi)